Nieuws over vrijwilligerswerk

Onbelaste vrijwilligersvergoeding stijgt

De onbelaste vrijwilligersvergoeding gaat per 1 januari 2019 met 200 euro omhoog. Vrijwilligers kunnen daardoor een maximale onbelaste vergoeding krijgen van 170 euro per maand en 1.700 euro per jaar.

Wie vrijwilligerswerk doet, kan op dit moment een maximale vrijwilligersvergoeding krijgen van 150 euro per maand en 1.500 euro per kalenderjaar. Over deze vergoedingen betaal je geen belasting en premies. Vanwege het grote maatschappelijke belang van vrijwilligerswerk heeft het kabinet besloten om de onbelaste vrijwilligersvergoeding per 1 januari 2019 te verhogen naar 170 euro per maand en 1.700 euro per kalenderjaar.

De vrijwilligersvergoeding kan gegeven worden als waardering en/of om kosten te dekken die een vrijwilliger maakt. Organisaties zijn niet verplicht tot het geven van een vrijwilligersvergoeding als waardering; zij kunnen dit ook doen met bijvoorbeeld een jaarlijks uitje, een kerstpakket of scholing.
Werkelijk gemaakte kosten, zoals reiskosten of inkopen die zijn voorgeschoten, zou de vrijwilliger wel altijd moeten kunnen declareren.

Een hogere onbelaste vergoeding moet het vanaf 2019 aantrekkelijker maken om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Vergoedingen die boven de nieuwe limieten uit stijgen, worden beschouwd als loon/inkomsten en daar moet je dus wel belasting over betalen.