Nieuws over vrijwilligerswerk

Altijd aan het helpen

De Quiet Community is opgericht voor mensen die door gebrek aan geld niet volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij. Quiet is groeiend, tot nu toe zijn er in zeven steden community ’s die bijdragen aan armoedeverzachting. Michael Bögels ging langs bij Quiet Den Bosch.

Op vrijdagmorgen 19 oktober is het druk Bij Katrien aan de Triniteitstraat. De lange tafel zit vol mensen die koffie drinken en gebak eten. Door de hele ruimte lopen vrolijke kinderen, bijna allemaal met schmink op hun gezicht. De ruimte is versierd met gekleurde ballonnen. Er wordt feest gevierd, want Quiet Den Bosch bestaat één jaar.

Francis Lakwijk hoorde voor het eerst van Quiet bij de Voedselbank. “Je kon je daar inschrijven als member.” In goed Nederlands: als lid. “Dat heb ik meteen gedaan, zeker ook toen ik zag wat ze allemaal deden.” Quiet is voortdurend op zoek naar sponsors die de ‘members’ iets aanbieden dat zij alleen met veel moeite of helemaal niet zelf kunnen betalen. Je krijgt bijvoorbeeld bij inschrijving al kaartjes voor een zwembad. Als ‘member’ krijg je toegang tot een digitale marktplaats zonder geld. Je kunt in aanmerking komen voor een etentje, een knipbeurt bij de kapper, voor kleding of voor een kaartje voor een concert, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het digitale systeem zorgt voor een eerlijke verdeling.

 Vrijwilligster Francis Lakwijk (foto Michael Bögels)

“Op vrijdagmorgen is het altijd koffiedrinken Bij Katrien. Vandaag is het extra druk vanwege de herfstvakantie en het feest. Op gewone vrijdagen komen er zo’n vijfentwintig, dertig mensen op de koffie en zien we geen kinderen, want die zitten op vrijdagmorgen op school. Ik ga op vrijdagmorgen na mijn vrijwilligerswerk bij het Steunpunt Zelfhulp meteen naar dat koffiedrinken, het is er altijd gezellig. Een paar maanden geleden ben ik begonnen met helpen en werd ik hier gastvrouw.”

Francis heeft een erg Nederlandse naam en draagt een hidjab. Dat valt op. Ze vertelt er graag over: “Ik ben al heel lang moslima. Zo’n vijfendertig jaar geleden had ik een relatie met een Marokkaanse man die hier best veel problemen had. Hij haalde echt kracht uit zijn geloof. Toen ik dat zag, ben ik moslima geworden, uit mezelf. Hij heeft helemaal niet gezegd dat het moest. Het geloof trekt me erg aan, ook omdat je er de hele dag mee bezig bent. Anderen helpen hoort er ook bij, dat vind ik ook mooi.”

“Behalve bij het Steunpunt Zelfhulp en bij Quiet doe ik ook vrijwilligerswerk op de Islamitische basisschool Nour in Den Bosch West. Ik help er in de bibliotheek en als er wat te doen is.” Iemand die Francis kent van de islamitische school vertelde: “Francis is zo’n lief mens, altijd aan het helpen.”

Meer weten over de Quiet Community Den Bosch? Kijk op www.quiet.nl
Informatie over het Steunpunt Zelfhulp is te vinden op www.zelfhulpdenbosch.nl
Ook basisschool Nour heeft een website: www.basisschoolnour.nl