Nieuws over vrijwilligerswerk

Er bloeit iets moois in Boschveld

Jeanne van de buurttuin Boschveld geniet ervan om mensen blij te maken met tuinieren. “Al wroetend in de bakken komen de verhalen” vertelt ze aan reporter Michael Bögels.

In 2011 was de Afvalstoffendienst van de gemeente Den Bosch, tot dan gevestigd aan de Paardskerkhofweg in de wijk Boschveld, verhuisd naar Treurenburg. Er kwam toen een behoorlijke lap grond vrij en de gemeente vroeg via de OBB, het Onafhankelijk Buurtplatform Boschveld, aan de wijkbewoners of ze ideeën hadden voor dat gebied. Er waren wel plannen voor woningbouw, maar dat zou nog wel enkele jaren duren. En er kwamen ideeën!

Op het terrein kwam een speelheuvel, een trapveldje en een hondenuitlaatplaats. Maar ook een tuin. Het idee kwam van een groep wijkbewoners die het wel zagen zitten dat er een tuin kwam voor de wijk, verzorgd door wijkbewoners. Deze zogenaamde kerngroep is nog steeds actief. Natuurlijk zijn er leden vertrokken, maar er zijn ook leden bijgekomen. Jeanne van der Kallen vertelt over die tijd: “Ik ben er niet vanaf het allereerste begin bij geweest. Maar ik hoorde er van en tuinieren zit in mijn genen. Ik heb zelf al heel lang een moestuin en ik dacht dat het wel leuk zou zijn om mijn kennis van tuinieren in te zetten voor de Boschveldtuin. Iedereen in de groep was enthousiast, maar er was niet heel veel tuinervaring. Dus ik ging al snel heel veel doen.

Lees verder onder de foto

De kerngroep kwam een keer in de twee, drie maanden bij elkaar, we verdeelden de taken en we hebben allerlei leuke dingen gedaan. We hadden daar ook een speciale middag voor de kinderen, maar dat is jammer genoeg gestopt. Er kwamen altijd genoeg kinderen op af, maar het was nooit een vaste groep. Dat werkte niet. Als we nu op vrijdagmiddag in de tuin werken, komen er altijd kinderen langs die graag even willen helpen.

Een paar jaar geleden zijn we verhuisd omdat er op het terrein woningen gebouwd werden. We zitten nu pal naast de BBS Boschveld. We hebben daar een terrein met een hek er om heen. Dat helpt wel om vandalisme tegen te gaan. Daar hadden we op ons oude terrein flink last van. Nu is dat gelukkig minder. In de tuin ligt een algemeen gedeelte met bomen, struiken en planten. En we hebben er 45 bakken staan. Die mogen gebruikt worden door wie dat wil. Sommigen maken er een groentetuin van, anderen zetten er aardbeien in of alleen maar bloemen. Dat mogen de gebruikers zelf weten. Het gebruik van de bakken is om niet, maar we verwachten wel van de mensen dat ze meehelpen met het algemene werk: water geven, schoffelen, snoeien. Er is altijd best veel te doen in een tuin.”

Jeanne is enthousiast over de tuin en ze vindt haar werk als coördinator heel leuk: “Het is geweldig om mensen door middel van tuinieren blij te maken. Al wroetend in de bakken komen de verhalen. Na het werk op vrijdagmiddag gaan de mensen blij naar huis en de bakken en de tuin zien er verzorgd uit. Mooi om te vertellen: ik ken een mevrouw die een volkstuin had maar die moest opzeggen. Ze komt nu elke week met haar rollator naar de Boschveldtuin, dat is net te doen. En als we een feest hebben, zoals onlangs nog het winterfeest, bakt ze een lekkere appeltaart.”

Meer weten? Kijk op www.boschveldtuin.nl.