Nieuws over vrijwilligerswerk

Het beste moment om vrijwilligers te werven

Wat is de beste dag en tijd om een vrijwilligersvacature te plaatsen? Matchingsplatform NLvoorelkaar onderzocht duizenden interacties op vrijwilligersplatformen en geeft tips voor succesvolle werving.

Wellicht verrassend: vrijwilligers blijken met name op kantoortijden in te loggen. Tussen 09.00 en 15.00 uur logt 50% van de vrijwilligers in bij vacaturebanken. Rond 11.00 uur zien we zowel een piek in website bezoekers als inloggende vrijwilligers, dit is de ‘spits’ tijd. Opvallend is dat we in het websitebezoek ook een klein piekje zien tussen 20.00 en 22.00 uur, maar dat deze piek niet resulteert in vrijwilligersactiviteit (inloggen).
In de meeste vacaturebanken staan recent geplaatste vacatures bovenaan. Zorg daarom dat je jouw vrijwilligersvacature rond 10.00 uur online hebt staan, zodat de grootste groep vrijwilligers jouw vacature ziet staan.

 

Maandag en dinsdag zijn overduidelijk het meest populair om op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk. Zowel het websitebezoek als de activiteit van vrijwilligers vertoont een piek op deze weekdagen. Plaats bij voorkeur je vrijwilligerswerk vacatures niet op zaterdag. Dan zijn er weinig sitebezoekers én weinig actieve vrijwilligers. Fijn, want dan kun je zelf ook lekker weekend houden. Verrassend genoeg is donderdag ook geen topdag.

Het najaar blijkt de beste tijd van het jaar om nieuwe vrijwilligers te werven. De piek zit in oktober: in deze maand zijn er de meeste websitebezoeken, nieuwe vrijwilligers én vindt er de meeste vrijwilligersactiviteit plaats. In september is er meer websiteverkeer dan in november, maar in november is er meer vrijwilligersactiviteit dan september. Een interpretatie: vrijwilligers oriënteren zich in september en oktober op vrijwilligerswerk en committeren zich vervolgens in oktober en november.
Januari is na het najaar ook een interessante maand voor het werven van vrijwilligers. Niet alleen wordt er georiënteerd, er wordt ook daadwerkelijk ingeschreven. De Nieuwjaars voornemens worden in de praktijk gebracht!

(Bron: www.nov.nl/nieuws)