Nieuws over vrijwilligerswerk

“Getrouwd met de harmonie”

Op zondag 24 maart beleefde ’s-Hertogenbosch de lokale editie van een bekend TV-format: Maestro073. De Orthense Harmonie organiseerde het bijzondere evenement. Pauli en Juan vertellen aan Michael Bögels wat dit harmonieorkest allemaal doet.

De Orthense Harmonie is een van de harmonieorkesten die in Den Bosch actief zijn. De meeste orkesten hebben een respectabele leeftijd, zo ook de Orthense Harmonie. Ze zijn nog maar acht jaar van hun honderdjarig bestaan af. Het is knap dat ze zo oud zijn geworden. De Orthense Harmonie kan alleen bestaan als er voldoende kinderen en jongeren meedoen; als er voldoende aanwas is dus.

“Dit is wel het grootste dat we ooit georganiseerd hebben” zeggen Pauli Sennema (bestuurslid) en Juan Bertrums (secretaris). Ze doelen op Maestro073, een muziekfeest dat op 24 maart in het Theater aan de Parade gehouden werd. De grote vraag was: wie wint de gouden baton? Wie van de zes bekende Bosschenaren is de beste dirigent voor de Orthense Harmonie? Volgens de jury was dat Mieke van de Akker-Lathouwers. Burgemeester Mikkers, die niet mee kon doen vanwege zijn val, schreef op zijn facebookpagina: “De grote winnaar was het publiek: een geweldige muzikale middag! Dank aan de Orthense Harmonie voor dit geweldige initiatief.”

Tekst gaat door onder de foto

 

Zo’n muziekfeest komt niet uit de lucht vallen, maar heeft alles te maken met de inspanningen die de Harmonie moet verrichten om haar plaats te behouden in de Orthense en Bossche samenleving. “We hebben nu zo’n negentig leden,” vertelt Pauli. “Het gaat al lang niet meer over het Harmonie-orkest alleen, we hebben ook een jeugdorkest en sinds twee jaar ook een instaporkest, we geven muzieklessen en we hebben een blazersklas op een basisschool. Natuurlijk gaat het om het plezier van het samen muziek maken, maar het gaat ook om de sociale binding. We maken leuke uitjes en we hebben elk jaar een kamp en dan is muziek maken echt niet het belangrijkste.” Juan vult aan: ”We praten ook al over een reisje naar het buitenland met de harmonie. Daar zitten die elementen ook in die we zo belangrijk vinden: het muziek maken en de sociale binding.”

Pauli is al vijfendertig jaar lang lid van het orkest; “Ik kwam er bij toen ik tien was. Ik speelde dwarsfluit, dat doe ik nu nog, maar ik speel nu ook saxofoon.” Op de vraag of ze ook al die vijfendertig jaren vrijwilliger was, antwoordt ze een beetje aarzelend, maar als ze haar activiteiten als tienjarige opsomt, kun je niet anders zeggen dan dat ze al die jaren ook vrijwilliger was: “We hadden toen elk jaar een muziekfeest en dan knapten we als kind allerlei karweitjes op voor de organiserende volwassenen. We deelden folders uit, haalden de glazen op, dat soort dingen.”

“We betrekken de jeugd bij alles. Het bestuur is te klein om alles te regelen, dus hebben we allerlei commissies en in al die commissies zitten ook jonge mensen, zoals in de concertcommissie, in de repertoirecommissie die samen met de dirigent de muziek uitzoekt en natuurlijk in de jeugdcommissie die bijvoorbeeld het kamp organiseert.”

“Wat mij motiveert? Het gaat vanzelf. De zondagochtend is voor mij de leukste ochtend van de week. Tegenwoordig ga ik samen met mijn kinderen naar de repetitie-ochtend. We zijn eigenlijk een beetje met de harmonie getrouwd, we hebben een groen/geel hart. Het is ons met de paplepel ingegeven, het is gewoon een onderdeel van mijn leven.”

Meer weten? Kijk op www.orthenseharmonie.nl