Nieuws over vrijwilligerswerk

Het moet zinvol en leuk zijn, in die volgorde

Dat zegt Allard van Welie, menner bij stichting Huifbed de Meierij. Zo’n eerste zin roept natuurlijk meteen vragen op. Wie is Allard? Wat is een menner? Een huifbed? Nooit van gehoord… Michael Bögels ging op bezoek en vond de antwoorden.

Een kleine zoektocht via Google levert meteen heel veel informatie op. Het maakt duidelijk waarom huifbedrijden niet heel bekend is buiten de wereld van mensen met ernstige beperkingen, hun familie en verzorgers. In een huifbed lopen twee paarden of pony’s naast elkaar in een stalen frame op wielen. Over de paardenruggen is een soort hangmat gespannen, waarop de deelnemer of cliënt ligt. Achter de paarden is een bok waarop de menner zit, samen met de verzorger of een familielid van de deelnemer. De menner zorgt voor de paarden, de verzorger of het familielid zorgt voor de deelnemer.

Allard is een van de ruim twintig menners die bij stichting Huifbed de Meierij hun vrijwilligerswerk doen. Daarnaast is hij bestuurslid van de stichting. Hij vertelt: “Naast de menners hebben we hier ook een gastheer en een tuinman. We kunnen nog menners gebruiken en we hebben ook een vacature voor een paardenliefhebber die onze twee paarden en vier pony’s wil verzorgen en de stal netjes wil houden.
Wij zijn een zelfstandige stichting met eigen inkomsten, maar we maken dankbaar gebruik van grond en opstallen van Cello. We werken goed samen. Ik doe dit werk nu een jaar, ik ben ermee begonnen toen ik de tijd er voor had. Ik kende iemand die hier al heel lang werkte en die suggereerde dat dit werk misschien wel iets voor mij was. Mijn motto is dat vrijwilligerswerk zinvol en leuk moet zijn, in die volgorde.”

Allard van Welie aan het werk. Foto Michael Bögels

Op het moment dat gevraagd werd waarom het huifbedrijden zo leuk en zinvol is voor de deelnemers, kwam een ouderpaar binnen met hun zeer zwaar meervoudig gehandicapte zoon. Zij hoorden de vraag en wilden graag antwoord geven: “Huifbedrijden is geweldig voor onze zoon, het is superfijn dat het hier gebeurt. Als hij op het huifbed ligt, zie je onder het rijden zijn ogen opengaan, hij leeft op als de dieren in beweging komen, hij schommelt lekker. Het is fijn voor zijn rust en spijsvertering. Wat is nou fijner dan in contact komen met iets warms, de paarden stralen warmte uit. Het is een superactiviteit, vooral voor meervoudig gehandicapten en petje af voor de vrijwilligers hier: hoe alles geregeld is, je kunt er van op aan, je kunt er op bouwen.”

Allard kon het alleen maar bevestigen: “Het klinkt als een tegenstelling, maar de verzorgers of familieleden die meerijden, zeggen: o wat fijn, zie hem of haar eens rustig worden, o wat fijn, hij of zij komt tot leven. Huifbedrijden leidt tot ontspanning bij hoge spierspanning, de stofwisseling wordt gestimuleerd, de doorbloeding wordt beter en het is rustgevend en ontspannend.
We zijn samen met Cello bezig om een onderzoeksopdracht te formuleren die studenten van de Avans Hogeschool hoogstwaarschijnlijk volgend schooljaar gaan uitvoeren om het effect van het huifbedrijden te meten. Tot nu toe gaan we af op wat we zien, maar we willen graag meetbare gegevens verzamelen.”

Wil je meer weten of actief worden bij stichting Huifbed de Meijerij? Kijk dan op www.huifbed-meierij.nl.