Coronahulp in de gemeente 's-Hertogenbosch. Klik hier voor meer informatie
 

Nieuws over vrijwilligerswerk

1, 2, 3, 4, 5, we gaan Parkinson te lijf

Michael Bögels bezocht een uniek sportproject, waar vrijwilligers mensen met de ziekte van Parkinson helpen bij het trainen van hun lichaam én hersenen.

Het Flash Gym Sportcentrum moet op een van de veiligste plekken van de stad liggen, met het politiebureau, de brandweer en de Regionale Ambulancevoorziening als buren. Binnen glimmen de machines waarin, waarop en waaronder bont uitgedoste sporters ook glimmen, maar dan van de inspanning. Maar de groep van meer dan twintig mensen die langzaam binnendruppelt, gaat linksaf langs de bar naar de kleedkamers. Als ze daar uitkomen en de dojo binnengaan, zie je geen flitsend lycra, maar veel gemakkelijk zittend katoen.

Deze sporters zijn allemaal mensen met de ziekte van Parkinson. In de dojo worden ze opgewacht door Leon Pijnenburg en een aantal buddy’s. De woorden dojo en Parkinson verwacht je niet in één zin, maar voor Leon ligt dat anders. Hij is de uitvinder van de Harleonmethode, genoemd naar zijn vader Harrie en naar hemzelf. De vader van Leon is Parkinsonpatiënt. Door te trainen in de dojo van Leon zijn zijn mogelijkheden sterk vooruitgegaan: hij kan beter bewegen en heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen. Dat gebeurde echt niet ineens. Leon zegt: “Je moet heel veel geduld hebben, het gaat stapje voor stapje.”

De Harleonmethode bestaat uit oefeningen voor mensen met de ziekte van Parkinson, waarbij ook boksen gebruikt wordt. Op zijn website zegt Leon: “…dat boksen zo goed werkt omdat zo wel de coördinatie, flexibiliteit, snelheid en balans worden getraind,” De deelnemers gebruiken bokszakken en pads, ze boksen niet met elkaar, Het gaat om vertrouwen en beheersen van het evenwicht.
“Het is niet alleen boksen wat we doen. We beginnen met oefeningen handcontrole en vingercontrole, met tellen en de letters van het alfabet benoemen, we werken met kruiselings bewegen, met voeten, handen en ellebogen tegelijkertijd. Dat betekent dat we denken en doen combineren, we trainen dus ook de hersenen.”

“Na een poosje zie je verbetering. Je moet natuurlijk blijven prikkelen. Iedereen weet dat je als oudere in een prikkelarme omgeving achteruit gaat. Het is niet goed om thuis alsmaar alleen in een stoel te zitten met de tv en een puzzelboekje. Met onze methode word je ook fysiek sterker. Mijn vader kon, voordat we begonnen, niet uit zijn stoel komen. Nu loopt hij weer rond en rijdt weer auto.”

Tekst loopt door onder foto: 2 deelnemers oefenen onder begeleiding van Leon Pijnenburg

Leon werkt met buddy’s die allemaal uit zijn kickboksklassen komen. Een buddy krijgt eerst de kans om te kijken en volgt dan een opleiding via e-learning. Ze leren wat Parkinson doet, ze weten waar ze op moeten letten als mensen bewegen, als iemand bijvoorbeeld angst heeft om te vallen. Ze zorgen voor een veilige omgeving bij het oefenen. “Je moet weten waar je mee bezig bent en deze mensen doen het met hart en ziel.”

Nicole is een buddy. Ze is jong, krijgt kickboksles van Leon en werkt vier dagen per week. Op haar vrije dag is ze buddy in de dojo van Leon om mensen met Parkinson bij hun oefeningen te helpen. “Het kan natuurlijk best een keer voorkomen dat ik niet kan omdat ik moet werken, maar mijn werkgever werkt heel goed mee. Ik wilde al heel lang vrijwilligerswerk doen en ik ben heel blij dat ik dit werk heb gevonden.”

Tenslotte Leon: “Ik vind het schrijnend dat veel mensen die de diagnose Parkinson hebben gekregen, daarover zwijgen. Als je erover durft te praten, vind je de kracht om er aan te durven werken.”

Meer weten? Kijk op de website van Boxing Boldy of ParkinsonNet, of stuur een e-mail naar parkinsonworkout@harleon.nl