Vacaturebank VrijwilligersAcademie073

Het gezicht worden voor een bijzonder nieuw festival, over cyborgs, data en kunstmatige intelligentie? (IM)POSSIBLE BODIES, dat op 23 oktober van start gaat, zoekt vrijwilligers voor verschillende taken. Michael Bögels sprak met medewerkers Coralie en Ilse.

In mijn versie van de dikke Van Dale uit de negentiger jaren van de vorige eeuw ontbreekt het woord ‘cyborg’. Dat is niet zo gek, want het is een woord afkomstig uit het Engels en het gebruik van de Engelse taal binnen het dagelijkse Nederlands was toen nog niet zo gewoon als het nu is. In de omschrijving van wat Coralie den Adel doet bij het festival (IM)POSSIBLE BODIES bijvoorbeeld, zijn twee van de vier woorden in het Engels. Zij is manager marketing en communicatie van het festival en zij gebruikt gelukkig een prachtig nieuw Nederlands woord om uit te leggen wat een cyborg precies is: “Cyborgs zijn mensmachineversmeltingen.”

Het festival (IM)POSSIBLE BODIES stelt de bezoeker de vraag: wat voor cyborg willen we worden? Coralie vertelt over het Festival: “We zijn nu al cyborgs: we hebben een bril op, we gebruiken een hoorapparaat, hebben implantaten, we zijn versmolten met onze mobiele telefoon. Het festival vraagt hoever we willen gaan en stelt die vraag op verschillende manieren. Er zijn tentoonstellingen in Huis73, in Willem Twee, de Verkadefabriek, de Kaaihallen, in Spark in Boschveld en aan de Tramkade. Er is een wandeling met Augmented Reality op je telefoon. Je staat bijvoorbeeld bij de put op de markt en je ziet op je telefoon fantasiefiguren uit de put opstijgen. Online gebeurt er ook veel. Er zijn paneldiscussies, performances en een concert. Dus … hebben we veel vrijwilligers nodig.”

En als het over vrijwilligers gaat, voert Ilse Aarts het woord. Zij is de vrijwilligerscoördinator van het festival (IM)POSSIBLE BODIES, dat plaatsvindt van 23 oktober tot en met 1 november. Zij heeft een ruime ervaring als coördinator bij andere evenementen zoals het Festival Circolo. Op de website van het festival staat fraai geformuleerd (de titel van dit stuk komt daar ook vandaan) wat er van een vrijwilliger verwacht wordt en wat een vrijwilliger kan verwachten. Toch geeft ze nog antwoord op de vraag: waarom zou je vrijwilliger voor dit festival willen zijn?

Ilse antwoordt: “Het is een uniek festival, weer heel anders dan alle festivals die er al in de stad zijn. Het is iets nieuws en het is overdag, wat ook al bijzonder is. Als vrijwilliger krijg je een kijkje achter de schermen. Je bent onderdeel van een bijzonder team. Het is mijn ervaring dat vrijwilligers zich echt verantwoordelijk voelen voor het slagen van het festival en ze doen enorm hun best om er iets moois van te maken.
We hebben vooral suppoosten nodig. Die zijn enorm belangrijk omdat ze voor de bezoekers het gezicht van het festival zijn. Zij zijn ook het aanspreekpunt voor de bezoekers van een tentoonstelling. Suppoosten hoeven echt niet de hele tijd te staan, ze kunnen ook gaan zitten.”

Op de website van het festival schrijft Ilse: “Een festival is niets zonder haar vrijwilligers, enthousiastelingen die het evenement samen met ons tot een groot succes willen maken.”

Foto Vierkant (4)

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden