Vacaturebank VrijwilligersAcademie073

Oog & oor voor elkaar

Vanwege het coronavirus ligt veel vrijwilligerswerk stil. Het kan ook best nog een tijdje duren voor vrijwilligers en leden van clubs elkaar weer zien. Maar we kunnen ondertussen wel oog en oor voor elkaar blijven houden.

We horen en lezen het veel in deze periode: eenzaamheid ligt op de loer, nu mensen thuis moeten blijven en activiteiten stil zijn gevallen. Vrijwilligerswerk is voor veel mensen een bron van sociale contacten en structuur. En je leden, deelnemers of bezoekers missen waarschijnlijk ook het praatje en de gezelligheid.

Veel organisaties hebben in de afgelopen weken al manieren gevonden om toch onderling verbonden te blijven. We delen graag een aantal tips met je:

• Zorg dat je administratie op orde is zodat je al jouw vrijwilligers snel en makkelijk kunt bereiken. Mis je gegevens? Dit is een goede tijd om alles bij te werken.
• Weet je welke vrijwilligers, leden of bezoekers een verhoogd risico lopen op eenzaamheid, omdat hun netwerk klein is? Informeer hier zo nodig naar en vraag waar zij behoefte aan hebben.
• Organiseer belrondjes of online koffie-uurtjes. Vrijwilligers kunnen elkaar, maar ook leden of deelnemers bellen. Als coördinator of bestuurslid kun je je vrijwilligers helpen, door bijvoorbeeld een belschema op te zetten en iedereen (met toestemming) van de juiste gegevens te voorzien.
• Laat vrijwilligers kaarten maken voor leden of deelnemers. Verzamel ze en stuur ze door vanuit coördinatie of bestuur, dan hoef je geen adressen te delen (AVG-proof dus).
• Wees creatief en bedenk welke activiteiten vrijwilligers en deelnemers wel samen kunnen doen. Bijvoorbeeld een online spel spelen, pianoles geven of voorlezen door de telefoon.
• Kunnen vrijwilligers voorlopig niet bij jullie organisatie aan het werk, tip ze dan waar ze wel wat kunnen doen als daar behoefte aan is. Gebruik bijvoorbeeld het overzicht Coronahulp vragen & aanbieden.
• Ook het overzicht met tips om bezig te blijven kun je rondsturen onder vrijwilligers, leden en deelnemers.

Met dank aan Patricia Sips en Chantal Verhagen, vrijwilligerscoördinatoren Reinier van Arkel, voor hun tips!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden