De Integere Organisatie

Integriteit
Kennissessieintegriteitposter

Kennisdeelsessie

Elke stichting en vereniging heeft een bestuur. Deze mensen zijn op papier verantwoordelijk voor het goede reilen en zeilen van de organisatie. En daar komt veel bij kijken! Naast wet- en regelgeving zijn er tal van andere zaken waar je oog voor dient te hebben. 

Galant Vrijwilligersacademie nodigt je als bestuur graag uit op donderdagmiddag 16 maart van 13.00-18.00u, voor de kennisdeelsessie De Integere Organisatie. 

We bieden je, naast het ontmoeten van andere organisaties en bestuursleden, een interessant programma aan. 

Je hebt de keuze uit twee middagprogramma's:

1. Integer handelen in je organisatie

  • Integere organisatie - Wendy Helena Franken 
  • Vrijwilligers, engelen zonder vleugels - Saskia Hordijk

2. Naar een veerkrachtige en conflictbestendige organisatie - Jannie Kieft

Bij aanmelding geef je je voorkeur voor één van de twee programma's aan. We proberen iedereen zoveel mogelijk in te delen bij het programma van keuze. 

We sluiten de middag af met een drankje en hapje en ruimte om elkaar te ontmoeten. 

 

Meld je hier aan!
Fotowendy

Integer handelen binnen je organisatie

De term Integriteit wordt veel gebruikt, maar heeft eigenlijk geen vaste definitie. Sociaal integer handelen (gewenste omgangsvormen) en financieel integer handelen (voorkomen fraude/ corruptie/ witwassen) is bij veel organisaties wel onderwerp van gesprek en soms ook van een gedragscode. Toch blijft het soms een ongrijpbaar begrip.

Een aantoonbaar integere organisatie heeft veel meerwaarde, maar hoe regel je dat nu eigenlijk (structureel)?


In deze bijeenkomst ga je met elkaar in gesprek over integriteit en ethische dilemma’s en laten we je graag zien welke uitgeschreven stappen een organisatie kan volgen om te komen tot een integriteitsstructuur. Met behulp van deze structuur kun je per stap concrete maatregelen inrichten en als je de hele structuur doorloopt heb je alles geregeld om aan te kunnen tonen dat de organisatie integer handelen als kernwaarde omarmt.”

Deze workshop wordt gegeven door Wendy Helena Franken. Ze is o.a. beleidsfunctionaris Integriteit bij PERRON-3 en integriteitsfunctionaris bij Nationale Vereniging de Zonnebloem.

Kaartcode Voorkant (1)

Vrijwilligers, engelen zonder vleugels?

Hoe ga je om met de inzet die door zoveel handen belangeloos gedaan wordt? Hoe laat je blijken dat je blij bent met de energie die er gegeven wordt, ook als het misschien een keer niet zo goed gaat? Geef je geschenken? Een vergoeding? Complimenten? Een bedankkaart? Of is het feit dat je samen een bijdrage levert genoeg?  

Adviseur bij Galant Saskia Hordijk gaat met jullie het gesprek aan. Welk trends zijn er landelijk? Wat gaat er goed, wat kan er beter? En vooral, hoe belangrijk is waardering en wat kan je met je organisatie doen om er integer mee om te gaan?

 

 

Fotojannie2

Naar een veerkrachtige en conflictbestendige organisatie

Iedereen heeft weleens ruzie of gedoe in de organisatie en niemand vindt dat leuk. Maar het hoort erbij en is soms nodig. Het wordt pas echt erg als het uit de hand loopt. Dan kunnen er dingen kapotgaan. 

Hoe zorg je dat in lastige situaties aan alle betrokkenen recht wordt gedaan? Hoe kun je helpen als anderen ruzie maken? Hoe kun je structureel iets in je organisatie veranderen zodat de kans kleiner wordt dat ruzies dingen kapot maken? Zodat de samenwerking er zelfs beter door kan worden?

Kortom, wat kun je doen om jouw organisatie die veerkrachtige en conflictbestendige club te laten worden (of blijven)? Deze sessie biedt je: 

    • bewustwording van eigen benadering van conflicten (of die van je organisatie): bewustwording van wat werkt en niet werkt;
    • inzicht in mogelijke aanpak om tot een veerkrachtige conflictbestendige organisatie te komen.
    • informatie over gedachtengoed herstelcirkels

De workshop is gebaseerd op het gedachtengoed van Herstelcirkels of ‘Restorative Circles’ van Dominic Barter.

Jannie Kieft is een ervaren mediator en trainer en één van de oprichters en bestuurslid van de Stichting Herstelcirkels Nederland. Zij was 10 jaar buurtbemiddelaar in Den Bosch.  Jannie heeft dus veel kennis van conflicten en heeft vaak gezien hoe diep dit ingrijpt in mensenlevens en organisaties. Daarom deelt zij graag haar kennis. Jannie’s missie: mensen leren constructief om te gaan met conflicten en daardoor voorkomen dat (werk)relaties (onherstelbare) schade lijden.

Praktische info

Deze kennisdeelsessie organiseren we vanuit Galant Vrijwilligersacademie en vindt plaats bij de Verkadefabriek (Boschdijkstraat 45, 's-Hertogenbosch). 

We richten ons op mensen die actief zijn in het besturen van stichtingen en verenigen in 's-Hertogenbosch. Na de workshops is er ruimte voor netwerken met een hapje en een drankje. 

We zorgen voor pen en papier. Heb je ondersteuning nodig om deze middag te kunnen volgen, dan horen we dat graag via info@galant.nl.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
In tijden van nood komen medeleven en empathie naar boven. Naar aanleiding van de aardbeving in Turkije en Syrië zijn er allerlei lokale en landelijke noodhulpacties gestart. Wil je weten hoe je kunt helpen? Bekijk de mogelijkheden