Angst-en dwangstoonissen

23 november 2023 's-Hertogenbosch
Angstendwang

Leven met angst en dwangstoornissen

Iedereen is wel eens angstig of voelt zich gedwongen iets te doen wat je eigenlijk niet wil. Maar als je last hebt van een angst- of dwangstoornis (ook wel OCD genoemd) heb je dit veel vaker of veel ernstiger, zodanig dat je leven er ernstig onder lijdt. Wist je dat 5% van alle Nederlanders wel eens te maken krijgt met angst - of dwangstoornissen? Dit heeft niet alleen impact op de persoon zelf, maar ook op de omgeving. 

 

Inhoud

In deze workshop vertellen twee ervaringsdeskundigen van de Angst- Dwang- en Fobie Stichting hoe het is om te leven met een (ernstige) vorm van angst of dwang.

Rond angst en dwang zijn nog veel taboes en deze problemen worden lang niet altijd herkend, serieus genomen of behandeld. Maar als vrijwilliger kun je al een groot verschil maken. 

Vanuit hun persoonlijke ervaring lichten Twan van der Steen en Geert Jan Dussel je op een duidelijke manier voor. Ze leggen uit hoe angst- en dwangstoornissen (kunnen) ontstaan en wat je eraan kunt doen om je leven weer leefbaar te maken. Je krijgt ook tips hoe je een angststoornis of OCD kunt herkennen bij anderen, of jezelf, en hoe je daarmee het beste kunt omgaan.

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

  • kennis over waarom sommige mensen overmatig angstig zijn of (schijnbaar) onverklaarbaar gedrag vertonen. 
  • hoe kan je herkennen of er bij iemand misschien angst of dwang meespeelt.
  • handvaten over omgaan en communiceren met mensen met een angst- of dwangstoornis.
  • adviseren waar je goede hulp kunt krijgen.

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor iedereen die graag met mensen werkt en meer over dit onderwerp wil weten. Ook mensen die zelf een angst- of dwang stoornis hebben en/of hun naasten zijn van harte welkom. 

Over de workshopgever

Fotoafdworkshogevers

Twan van der Steen en Geert Jan Dussel hebben hun sporen verdiend in het onderwijs, maar zijn beiden vanwege hun angst- en dwangproblemen uitgevallen. Sindsdien zetten zij hun motivatie en vaardigheden in om het begrip over angst- en dwangstoornissen te vergroten. Daarvoor hebben ze samen de Voorlichtingsgroep bij de ADF Stichting opgericht. Ze verzorgen tegenwoordig samen met een hoop andere vrijwilligers gastlessen, gastcolleges en informatiebijeenkomsten. Dat gebeurt op serieuze wijze maar met een lichtvoetige ondertoon. 

Gegevens

Datum: 23 november 2023
Tijd: 19:45 - 21:30 uur
Kosten: € 5,00

Locatie

Farent hoofdkantoor
Rogier van der Weydenstraat 2
5213 CA 's-Hertogenbosch

Organisator

Twan van der Steen
Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Ruim veertigduizend inwoners van ’s-Hertogenbosch doen vrijwilligerswerk: dat levert heel wat mooie verhalen op. Om die te verzamelen, zwerven er vijftig Goeie Vriendenboekjes van Galant rond in de gemeente. De Goeie Vriendenboekjes worden door vrijwilligers aan elkaar doorgegeven en zullen opduiken bij stichtingen, verenigingen en ontmoetingsplekken. Lees meer Galant Goeie Vriendenboek