Iedereen is wel eens angstig of voelt zich gedwongen iets te doen wat je eigenlijk niet wil. Maar als je last hebt van een angst- of dwangstoornis (ook wel OCD genoemd) heb je dit veel vaker of veel ernstiger, zodanig dat je leven er ernstig onder lijdt. Wist je dat 5% van alle Nederlanders wel eens te maken krijgt met angst - of dwangstoornissen? Dit heeft niet alleen impact op de persoon zelf, maar ook op de omgeving.
Inhoud
In deze workshop vertellen twee ervaringsdeskundigen van de Angst- Dwang- en Fobie Stichting hoe het is om te leven met een (ernstige) vorm van angst of dwang.
Rond angst en dwang zijn nog veel taboes en deze problemen worden lang niet altijd herkend, serieus genomen of behandeld. Maar als vrijwilliger kun je al een groot verschil maken.
Vanuit hun persoonlijke ervaring lichten Twan van der Steen en Geert Jan Dussel je op een duidelijke manier voor. Ze leggen uit hoe angst- en dwangstoornissen (kunnen) ontstaan en wat je eraan kunt doen om je leven weer leefbaar te maken. Je krijgt ook tips hoe je een angststoornis of OCD kunt herkennen bij anderen, of jezelf, en hoe je daarmee het beste kunt omgaan.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
Voor wie?
Deze workshop is geschikt voor iedereen die graag met mensen werkt en meer over dit onderwerp wil weten. Ook mensen die zelf een angst- of dwang stoornis hebben en/of hun naasten zijn van harte welkom.
Twan van der Steen en Geert Jan Dussel hebben hun sporen verdiend in het onderwijs, maar zijn beiden vanwege hun angst- en dwangproblemen uitgevallen. Sindsdien zetten zij hun motivatie en vaardigheden in om het begrip over angst- en dwangstoornissen te vergroten. Daarvoor hebben ze samen de Voorlichtingsgroep bij de ADF Stichting opgericht. Ze verzorgen tegenwoordig samen met een hoop andere vrijwilligers gastlessen, gastcolleges en informatiebijeenkomsten. Dat gebeurt op serieuze wijze maar met een lichtvoetige ondertoon.
Datum: | 23 november 2023 |
Tijd: | 19:45 - 21:30 uur |
Kosten: | € 5,00 |