Nederland kent maar liefst 2,5 miljoen laaggeletterden, waarvan 2,1 miljoen mensen ook laaggecijferd zijn. Laaggeletterdheid is een term voor volwassen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, werken met een computer (of mobiele telefoon of tablet, zoals iPad) en/of rekenen. Het betekent niet dat deze mensen analfabeet zijn.
(Bron het Bossche Taalnetwerk).
Inhoud
Tijdens deze workshop krijg je meer inzicht in het vaak verborgen onderwerp laaggeletterdheid. Er komen drie grote lijnen aan bod:
Wanneer is iemand nu laaggeletterd? Wat zijn oorzaken en gevolgen ervan in het dagelijks leven?
Laaggeletterdheid valt niet van het gezicht af te lezen. Vaak hebben mensen goed aangeleerd hoe ze het kunnen verbergen. Tijdens de workshop leer je mogelijke signalen herkennen die kunnen wijzen op laaggeletterdheid.
Wanneer je laaggeletterdheid vermoedt bij iemand, dan is het zinvol om het gesprek hierover aan te gaan. Hoe pak je dit aan? Hoe zorg je dat de persoon zich gerespecteerd voelt? Welk aanbod is er in onze stad om mensen naar door te verwijzen?
Voor wie
Deze workshop is bedoeld voor vrijwilligers die werken met volwassenen die de Nederlandse taal en/of digitale vaardigheden niet goed beheersen. Je krijgt handvatten hoe hier mee om te gaan.
Karlijn van den Anker is namens het Bossche Taalnetwerk taalambassadeur in de gemeente 's-Hertogenbosch. Het doel is om zoveel mogelijk professionals te benaderen om laaggeletterdheid te leren herkennen en handvaten aan te reiken om een positieve ontwikkeling te stimuleren.
Het Bossche Taalnetwerk bestaat uit 13 organisaties. Samen pakken ze laaggeletterdheid (taal, lezen, rekenen, digitaal) aan in onze gemeente. ''Wij vinden dat iedereen meetelt en mee moet kunnen doen.''
Inzicht in laaggeletterdheid
€ 5,00
19 plaatsen beschikbaar
Schrijf je in voor deze workshopDatum: | 24 oktober 2023 |
Tijd: | 19:30 - 20:30 uur |
Kosten: | € 5,00 |