De langste dag van het jaar valt dit jaar op 21 juni. Wat deden onze voorouders om dat te vieren? Aan de hand van planten, bloemen, struiken en bomen staan we stil bij midzomerverhalen, rituelen en gebruiken.
Inhoud
In deze interactieve lezing gaan we in op de midzomerverhalen, gebruiken en rituelen. Je leert vanuit het perspectief van de natuur hoe de mens door de eeuwen heen is om gegaan met de langste dag, en ook de kortste dag, van het jaar. We verduidelijken de rol van de natuur daarin.
Deze avond is zeker interessant voor diegenen die zelf in de natuur of een tuin werken. Het kan een bron van inspiratie zijn voor jezelf. Wie weet inspireert het je om zelf een activiteit rond midzomer te organiseren.
VOOR WIE
Iedereen die graag meer wil weten over cultuur-historie en of de natuur. Of diegenen die graag een bijzondere activiteit willen organiseren rondom midzomer. En zeker voor iedereen die gewoon een gezellige informatieve avond wil hebben!
Disclaimer: De tekening die als afbeelding is gebruikt, werd gemaakt door Wilma Vrijbergen.
De Lezing vindt plaats in de Stolp.
Wij zorgen voor pen en papier. De workshop is rolstoeltoegankelijk. Heb je ondersteuning nodig om de workshop voor jou toegankelijk te maken, dan horen we dat graag via info@galant.nl.
Geertje Jansen is cultuur-historisch wildplukgids. Ze verzorgt wandelingen, workshops en lezingen over de achtergrond van planten, struiken, bomen en paddenstoelen.
Geertje is opgegroeid in het bos en bij de scouting. Daardoor leerde ze beestjes zoeken, geheime tekens volgen, waar het noorden ligt, hoe je een vuurtje stookt en welke planten eetbaar zijn. Na haar afstuderen als lerares geschiedenis is ze in het PreHistorisch Dorp Eindhoven gaan werken. Daar experimenteerde ze wat voor eten de mensen in de prehistorie hebben gegeten en hoe ze het klaar maakten.
Daarnaast is ze geschoold in het herkennen en verzamelen van geneeskrachtige kruiden. Ze maakt zalfjes, oliën, tincturen en ze droogt ook kruiden. Ze leert eetbare paddenstoelen zoeken en herkennen. Ze blijft experimenteren met eetbare planten en doet onderzoek om haar kennis uit te breiden van wat eetbaar is en wat niet. Ook werkt ze voor het natuureducatie-programma het Bewaarde Land en Stichting Transfarmers.
Midzomerlezing
€ 5,00
16 plaatsen beschikbaar
Schrijf je in voor deze workshopDatum: | 19 juni 2023 |
Tijd: | 19:30 - 21:15 uur |
Kosten: | € 5,00 |