Omgaan met levensvragen Deel 1

23 oktober 2023 's-Hertogenbosch
Pexels Leeloo Thefirst 5428836 (1)

Vragen naar wat echt belangrijk is

Wat vind ik nu echt belangrijk in het leven? Wat is de zin van het leven? Wat is mijn leven (nog) waard? Wat gebeurt er na de dood?  Waarom ben ik hier? Bestaat er een god of iets anders? 

Inhoud 

We vragen ons allemaal wel eens af wat er nu echt toe doet, wat we echt belangrijk vinden. Ook als vrijwilliger krijg je vaak te maken met mensen, die door ingrijpende gebeurtenissen worstelen met levensvragen. Bijvoorbeeld door het verlies van de levenspartner of het verslechteren van de gezondheid, staan mensen stil bij de zin van het leven: wat maakt mijn leven de moeite waard?  

Wat doen we met de levensvragen die op ons pad komen vanuit het vrijwilligerswerk en privé? 

In deze workshop wordt op interactieve wijze stilgestaan bij het omgaan met levensvragen. We leren hoe je levensvragen tijdens een gesprek kunt herkennen en hoe te reageren in dit soort situaties. 

Op de eerste avond komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Wat zijn levensvragen?
  • Wat is jouw levensvisie?
  • Wat voor zin heeft zingeving?

Er wordt gewerkt met filmpjes en voorbeelden uit de praktijk.

Tussen de twee avonden ga je aan de slag met een verwerkingsopdracht vanuit je eigen praktijk.

Op de tweede avond komt aan bod:

  1. Terugblik op de verwerkingsopdracht.
  2. Verheldering van de eigen levensvisie.
  3. Wat is jouw taakopvatting als vrijwilliger?
  4. Luisteren naar wat niet gezegd wordt.
  5. Horen, zien en aandacht.
  6. Herkennen van signaalgedrag.
  7. Het belang van presentie.

Voor wie 

De workshop is bedoeld voor vrijwilligers die met mensen werken en te maken krijgen met vragen over de zin van het leven. Ook als individu kun je te maken hebben of krijgen met ingrijpende gebeurtenissen. Levensvragen hebben we allemaal. 

Praktische info

Opgelet: Deze workshop bestaat uit twee delen. Deze startbijeenkomst op maandag 23 oktober en een reflectie-avond op maandag 13 november. Je schrijft je automatisch in voor de twee avonden.

Wij zorgen voor pen en papier. De workshop is rolstoeltoegankelijk. Heb je ondersteuning nodig om de workshop voor jou toegankelijk(er) te maken, dan horen we dat graag via info@galant.nl.

 

Over de workshopgever

Foto Mart Van De Veeweij Min

Mart van der Veeweij is gepensioneerd Hogeschooldocent, met 44 jaar onderwijservaring in exacte vakken, levensbeschouwing en ethiek.

Naast Hbo-opleidingen op het gebied van levensmiddelentechnologie, volgde hij meerdere lerarenopleidingen en 1e en 2e graad Theologie en levensbeschouwing (Geestelijk Verzorger).

Momenteel is hij als vrijwilliger actief bij het buurtpastoraat in de Graafsewijk in Den Bosch. Vanuit deze functie en zijn actieve betrokkenheid bij de protestantse kerk in Den Bosch, zet hij zich graag in voor de vrijwilligers in de stad. Aandacht voor zingeving in de breedste zin van het woord is een rode draad in zijn leven. 

Gegevens

Datum: 23 oktober 2023
Tijd: 19:30 - 22:00 uur
Kosten: € 5,00

Locatie

Farent hoofdkantoor
Rogier van der Weydenstraat 2
5213 CA 's-Hertogenbosch

Organisator

Mart van der Veeweij
Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Ruim veertigduizend inwoners van ’s-Hertogenbosch doen vrijwilligerswerk: dat levert heel wat mooie verhalen op. Om die te verzamelen, zwerven er vijftig Goeie Vriendenboekjes van Galant rond in de gemeente. De Goeie Vriendenboekjes worden door vrijwilligers aan elkaar doorgegeven en zullen opduiken bij stichtingen, verenigingen en ontmoetingsplekken. Lees meer Galant Goeie Vriendenboek