Nieuws over vrijwilligerswerk

Vrijwilligers vechten ontslag aan bij de rechter

Begin september verhaalde de Volkskrant over 2 vrijwilligers die hun ontslag aanvechten via de rechter. Hierop ontstond een interessante discussie over de  rechten en positie van vrijwilligers binnen een organisatie. 

Het artikel in de Volkskrant gaat over 2 vrijwilligers van het Toon Hermanshuis, een inloophuis voor mensen die met kanker te maken krijgen. In mei 2018 krijgen zij te horen dat ze niet meer hoeven te komen. Volgens de twee is eerder geuite kritiek reden voor het ontslag. Ze stapten naar de rechter om hun ontslag aan te vechten.

Een rechtszaak om vrijwilligerswerk terug te krijgen is volgens de advocaat van de vrijwilligers uniek. Ook bij de vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) is geen vergelijkbare zaak bekend. Op het Platform Vrijwillige Inzet van NOV ontstond een interessante discussie rondom de zaak. Moet een vrijwilligersovereenkomst dezelfde rechtsgeldigheid en bescherming krijgen als een arbeidscontract? Volgens sommigen niet: het zou organisaties en vrijwilligers afschrikken. En is het een goed middel om dit soort conflicten op te lossen, of doe je dat met goed werkgeverschap en duidelijk vrijwilligersbeleid? Je kunt mee discussiëren over deze onderwerpen op het Open Forum van NOV door een gratis account aan te maken.
De uitspraak van de rechter wordt verwacht op 18 oktober.