Nieuws over vrijwilligerswerk

Een held belt

Uit onderzoek blijkt dat veel sporters te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. De gemeenten ‘s-Hertogenbosch, Bernheze en Meierijstad bieden daarom, samen met GGD Hart voor Brabant, een extra hulplijn aan.

Één op de acht sporters heeft als kind te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar de stap om misstanden te melden, blijkt groot. Volgens Maaike Hofmeijer van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, zijn er meerdere redenen te bedenken waarom jongeren geen melding maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Sommige durven het simpelweg niet of schamen zich voor wat er is gebeurd. Anderen weten niet eens waar ze terechtkunnen. Hofmeijer: ,,Wat de redenen ook mogen zijn: de stap om iets te melden bleek te groot”. Vanaf september 2019 is daarom een centrale hulplijn (088-36 86 813) van de GGD bereikbaar.

Tekst loopt door onder campagnebeeld

Leden en vrijwilligers van sportverenigingen, maar ook ouders, kunnen daar 24 uur per dag, zeven dagen per week, terecht voor vragen, advies of meldingen over grensoverschrijdend gedrag. De hulplijn wordt bemenst door ervaren vertrouwenspersonen, die goed kunnen luisteren en graag met je meedenken. Elke vraag is welkom, dus aarzel niet. Beter een keer te veel dan een keer te weinig gebeld.

Wanneer is er sprake van grensoverschrijdend gedrag? ,,We spreken daarvan als een persoon bepaald gedrag als grensoverschrijdend ervaart”, zegt Maaike Hofmeijer. ,,Dat is voor iedereen anders. Wat de één oké vindt, is voor de ander niet oké”.
Hockeyster Lieke Hulsen is één van de gezichten van de campagne: “Sporters weten gewoon niet altijd of ze melding van iets moeten maken. Het is een goede zaak dat er nu een telefoonlijn is waar je alles kwijt kan, ook al is het in jouw ogen een klein dingetje. Nu dus die telefoon pakken en melding doen!”, zegt Hulsen.

Bronnen: Brabants Dagblad, Omroep Brabant en afdeling S-PORT