Nieuws over vrijwilligerswerk

“Het gaat goed met mijn Nederlands”

In plaats van een wereldreis werkt Max uit Oostenrijk zo’n 35 uur per week als vrijwilliger voor het Vicki Brownhuis en Mariaoord. Zijn Nederlands is ondertussen goed genoeg voor een interview, dus Michael Bögels vroeg hem hoe hij hier terecht kwam…

Max slaagde aan het einde van het vorig schooljaar voor het gymnasium en wilde toen wel wat van de wereld zien, voordat hij in dienst moest. In dienst? Ja, want dienstplicht bestaat nog steeds in Oostenrijk, het land waar Max vandaan komt. De meeste scholieren hebben weinig geld en Max was geen uitzondering. Een wereldreis maken als backpacker zat er niet in. Wat dan?

Lees verder over Max’ vrijwilligerswerk onder de foto

Max ontdekte het European Solidarity Corps, een Europees subsidieprogramma dat jongeren de mogelijkheid biedt om binnen de EU en een paar omringende landen vrijwilligerswerk te doen. Hij maakte daar samen met zijn vriendin gebruik van. Ze kwamen in contact met de IJSiq Foundation in Nederland en nu geeft Max in het restaurant van Mariaoord een interview voor Galant. Hij toont daarmee aan al een heel eind gevorderd te zijn in zijn kennis van de Nederlandse taal.

Max aan het woord: “Ik ben samen met mijn vriendin sinds september vorig jaar in Nederland. We hebben woonruimte gekregen in de Hooge Clock en zijn meteen begonnen met Nederlands leren. We krijgen les van een gepensioneerde leraar Engels en op dinsdagavond zijn we bij ABC Leer Mee. Het gaat al best goed, maar ik vind het wel fijn dat ik met mijn vriendin gewoon Duits kan praten. Zij werkt op een school in Vlijmen en ook bij Bij Katrien. Ze heeft het daar erg naar haar zin.”

“Ik doe zo’n 35 uur per week vrijwilligerswerk, dat is inclusief de taallessen. Op maandagochtend werk ik bij Vivent Mariaoord in Rosmalen en de rest van de week in het Vicky Brownhuis, een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Ik fiets altijd overal naar toe. Op maandagmorgen ga ik naar Mariaoord om met een bewoner te wandelen.
Als we terugkomen, breng ik de bewoner naar de kamer of naar de nieuwsclub, dat is een van de activiteiten hier. De bewoners zitten bij elkaar en Antoinette vertelt over het nieuws en leest voor uit de krant. Dan help ik met koffie schenken en zo. Ik heb best wel contact met de bewoners, ik was bijvoorbeeld vanmorgen te vroeg en toen heb ik een tijdje met een bewoner zitten praten.”

“Om twaalf uur fiets ik naar het Vicky Brownhuis. Daar heb ik niet zo’n strak schema als hier, ik doe wat nodig is. In Oostenrijk speelde ik in een band en ik verzorgde voor die band alle digitale media, zoals Facebook en Twitter. Voor het Vicky Brownhuis verzorg ik de Facebook-pagina, ik maak de weekkalender van alle activiteiten daar. En ik plaats berichten over activiteiten, zoals over de Vicky Brownhuis Koffiebreak. Bij Bij Katrien wordt die op 5 februari gehouden, er wordt dan stilgestaan bij kanker en de impact daarvan. Mijn vriendin helpt mee bij het organiseren. We werken hier dus samen aan, dat vinden we wel leuk.”

“Ik vind het werk heel leuk. Het is telkens anders. Ik vind het Vicky Brownhuis een coole organisatie omdat bijna alle medewerkers vrijwilliger zijn. Het is een prima omgeving, juist ook vanwege de vrijwilligers. Het is belangrijk werk wat daar gedaan wordt, dat veel mensen kan helpen en het werken daar geeft een goed gevoel.”

Max zal na zijn vrijwilligerswerk in Den Bosch en Rosmalen zijn dienstplicht van zes maanden moeten vervullen. Hij kan ook kiezen voor negen maanden vervangende dienstplicht. “Ik denk dat het dat wordt,” zegt hij.

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk voor jongeren in Europa? Kijk op de website van het European Solidarity Corps.
Meer informatie over de Koffiebreak van het Vicki Brownhuis is te vinden op hun website.
De Hooghe Clock en Mariaoord zijn onderdeel van zorgorganisatie Vivent.