‘Als mentor geef je je cliënt een stem’

Samen 3

Mentorschap is een bijzondere vorm van vrijwilligerswerk. Een mentor helpt bij het nemen van besluiten over zorg en begeleiding, voor mensen die door een ziekte of beperking minder goed voor zichzelf kunnen opkomen. Je bent daardoor echt een vertrouwenspersoon en houvast voor de ander.

“Voor onze cliënten is hun mentor van enorme meerwaarde” vertelt Susan, coördinator bij stichting Mentorschap MNOB, “want zij behartigen hun belangen. Door wisselingen in de zorg zien cliënten soms veel verschillende hulpverleners. Hun mentor is een vertrouwd gezicht en geeft hen een stem.” De meeste mentoren hebben wekelijks of elke twee weken contact met hun cliënt. Voor ondersteuning kunnen ze terecht bij de coördinatoren van de stichting. 

De redenen waarom iemand een mentor nodig heeft zijn heel verschillend. Susan geeft voorbeelden: “Een oudere mevrouw die zelfstandig woont, maar steeds vergeetachtiger wordt. Haar mentor helpt haar met het maken van keuzes voor haar toekomst. Of jongeren die vanuit een instelling op zichzelf willen gaan wonen: de mentor zoekt dan mee uit of en hoe dat kan. Niet iedereen heeft naasten om op terug te vallen voor dit soort zaken.”

Susan spreekt altijd eerst de cliënt, om er achter te komen wat die van een mentor nodig heeft en verwacht. Vervolgens zoekt zij een mentor die past bij de cliënt én de hulpvraag: “De match moet ook voor de mentor leuk zijn. We zoeken net zo lang tot er een goede klik is. Onze groep mentoren is heel divers: sommigen hebben ervaring in de zorg, maar er zijn ook mensen bij met zakelijke of commerciële beroepen. Ze hebben gemeen dat ze genieten van de vertrouwensband met hun cliënt.”

Ben je benieuwd of mentorschap ook iets voor jou is? Neem contact op met stichting Mentorschap MNOB

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Wist je dat onze Galant vacaturebank is uitgebreid met groepsklussen en vrijwilligerswerk voor jongeren? Nieuw in de vacaturebank Galant: klussen voor jongeren en groepen!