Vacaturebank VrijwilligersAcademie073

‘Alsof je samen op een tandem zit’

Zo beschrijft Irma het werk als maatje voor Humanitas: “De deelnemer zit voorop en stuurt. Als maatje trap je mee en pas je je tempo aan. Maatjes helpen deelnemers om weer in zichzelf en hun eigen kracht te geloven.”

Irma is coördinator voor de projecten Home-start en Maatjes voor Mekaar. Ze traint nieuwe vrijwilligers en zorgt voor matches tussen deelnemers en maatjes. “De deelnemer geeft aan wat voor type maatje gewenst is. Bijvoorbeeld iemand die vooral goed luistert of juist soms kritische vragen stelt. Ik ken de vrijwilligers van de trainingen en ik let op de raakvlakken tussen de deelnemer en het maatje. Een goede match is een beetje magie!”

Zo koppelde Irma een vluchteling uit Congo aan een buitenlandse student: “Deze meneer sprak alleen een Frans-Congolees dialect. Het eerste contact verliep via muziek. Met Spotify lieten ze hun favoriete nummers aan elkaar horen. Door het maatjes-contact voelde de man zich minder alleen. Stap voor stap heeft de student de man Engels geleerd, zodat hij met meer mensen kan praten. Daardoor durft hij nu zelf naar bijeenkomsten van het COC te gaan.”

Als maatje kun je met je eigen ervaring iets voor een ander betekenen. “Vrijwilligers hebben soms zelf ook veel mee gemaakt of zijn op een bepaalde manier kwetsbaar. Bij een goede match heb je allebei iets aan het contact. Als maatje kun je zelf aangeven wat voor soort steun je wil bieden. Het is vooral belangrijk dat je niet invult en oordeelt, maar gelijkwaardig bent.”

Tegen mensen die twijfelen zegt Irma “Kom langs! Praat eens met onze vrijwilligers of meld je aan voor een training. Je begint pas als maatje als je er helemaal klaar voor bent. Onze deur staat altijd open voor wie belangstelling heeft.”

Voor meer informatie kun je kijken op de website van Humanitas ’s-Hertogenbosch.

Irma Humanitas

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden