Vacaturebank VrijwilligersAcademie073

Campagne ‘MAAT!’

Als maatje verrijk je (tijdelijk) het leven van een ander en dat kan op heel veel verschillende manieren. In de campagne ‘MAAT!’ vertellen jonge maatjes zoals Birre en Manon wat dit vrijwilligerswerk zo leuk maakt.

‘Maatje’ is een verzamelnaam voor vrijwilligers die luisteren, steun geven, leuke dingen doen of iemand begeleiden. Ze maken het verschil voor mensen die wat extra aandacht of steun kunnen gebruiken. De vraag naar maatjes is groot: voor ouderen, mensen met een beperking of mensen die even zijn vastgelopen in het leven. Via de Maatjestest ontdek je welk maatjeswerk bij jou past.

Birre (24) heeft via Thuisgekookt de afgelopen 5 maanden gekookt voor een gezin bij haar in de wijk, omdat de moeder van het gezin een gebroken been had.

Birre noemt haar werk als maatje een win-win situatie. Omdat ze alleen woont is het praktischer en goedkoper om een maaltijd voor drie personen te maken. “Het is voor mij voordelig in de zin dat ik niet drie dagen hetzelfde hoef te eten en dus meer kan variëren. Het is goedkoper want je split de kosten én ik maak er een ander blij mee. Koken moet ik toch en ik vind het leuk om in de keuken te staan.”

Waar Birre uiteindelijk de meeste energie uit haalt, is de reactie van het gezin voor wie ze kookt. “Als de folie van het eten gaat is het altijd meteen oee en aaa”. Achteraf krijgt ze vaak dankbare appjes, wat haar goed doet. “Dat geeft echt voldoening, dat is waar ik het voor doe”.

Manon (21) is maatje voor 2 groepen bewoners van Kentalis. Haar interesse om te werken met dove mensen en gebarentaal te leren is gewekt tijdens een stage. Elke 2 weken gaat ze samen met een bewoner fietsen, naar een terras of in de buurt iets leuks doen. “Blijf ik een hele middag, dan is het goed, blijf ik een uurtje dan is het ook goed”. Manon kan haar vrijwilligerswerk aanpassen aan hoeveel tijd ze heeft.

“Het mooiste vind ik om de bewoners te zien genieten”. Soms kunnen bewoners zich niet heel goed uiten, maar Manon kent ze inmiddels goed. Hierdoor kan ze ook aan kleine dingen zien dat een bewoner een fijne tijd heeft gehad.

Tegen mensen die niet zeker weten of maatje zijn wat voor hen is zegt Manon: “Ga het gewoon proberen en ervaren, en geniet vooral van de kleine dingen. Samen aan de koffie in de achtertuin kan al zoveel impact maken.”

Volg en like de Maatjescampagne via Instagram 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden