Campagne ‘MAAT!’

Maatjes

Als maatje verrijk je (tijdelijk) het leven van een ander en dat kan op heel veel verschillende manieren. ‘Maatje’ is een verzamelnaam voor vrijwilligers die luisteren, steun geven, leuke dingen doen of iemand begeleiden. Ze maken het verschil voor mensen die wat extra aandacht of steun kunnen gebruiken.

Vanwege de grote vraag naar maatjes startte Galant een campagne, samen met 15 lokale organisaties waar je als maatje kunt werken. In de campagne ‘MAAT!’ vertelden o.a. Bas en Denise hoe leuk en leerzaam zij hun werk als maatje en buddy vinden.

 

Foto Bas Van Bladel VTH

Bas: "Meer begrip en respect voor ouderen"

Bas (46) heeft een fulltime baan als accountmanager, sport graag en is vader van 3 kinderen. Toch vindt hij tijd om zich als maatje in te zetten. Geïnspireerd door de Tv-series van Geer & Goor wilde hij iets goeds doen voor ouderen. Dat leidde tot een match met een dame van 101.

“Ze zat veel binnen, dus een keer per 2 weken gingen we er samen op uit. Naar de Sint Jan, en dan daarna met bitterballen op een terras mensen kijken” vertelt Bas. “Het was heel bijzonder om op pad te zijn met een echte Bossche die een eeuw aan kennis en levenservaring had. Tijdens het wandelen hoorde ik zoveel verhalen”. Sinds zijn maatje op 104-jarige leeftijd overleed zet Bas zich op andere manieren in, door boodschappen te doen of ouderen te helpen met een verhuizing. “Vooral tijdens de lockdowns was het fijn om eruit te zijn, want ik werkte veel thuis”. Hij leert er zelf ook van: "Ik denk dat veel mensen zich weleens ergeren aan ouderen, bijvoorbeeld in het verkeer. Door dit werk heb ik meer begrip en respect voor ze gekregen”.

Foto Denise Van Den Tillaar Buddyhulp

Denise: "Met andere ogen kijken"

Denise (34) kwam in 2020 terug in Nederland, nadat ze een paar jaar in Australië had gewoond. “Ik had tijd om me nuttig te maken in mijn eigen omgeving. Buddy worden sprak me aan omdat dat heel flexibel kan” zegt ze.

Via stichting Buddyhulp werd Denise gekoppeld aan een vrouw die nog niet zo lang in Nederland woont. Ze helpt haar met het uitbreiden van haar sociale contacten en ook met praktische zaken. “Tijdens onze koffiemomentjes bespreken we waar ze tegenaan loopt. Dat kan iets zijn met de taal, bijvoorbeeld een brief die ze niet goed begrijpt. Ze wil ook graag leren fietsen, dat zoeken we nu samen uit”. Denise coacht haar met tips, zonder zaken over te nemen. Ze ziet het als een win-win situatie: “Ik vind de veerkracht van mijn maatje inspirerend. Het leert me met andere ogen te kijken naar onze samenleving en minder snel te oordelen. Er is een vriendschap gegroeid, ons contact zal blijven”.

Ook maatje worden?

Als maatje beteken je veel voor een ander. En dat kan heel flexibel, passend bij jouw agenda en voorkeuren. Met een of twee uurtjes per week of maand kun je al een groot verschil maken.

De vraag naar maatjes is groot: voor ouderen, mensen met een beperking of mensen die even zijn vastgelopen in het leven. Via de Maatjestest ontdek je welk maatjeswerk bij jou past en zie je waar je dit werk kunt doen. 

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Wist je dat onze Galant vacaturebank is uitgebreid met groepsklussen en vrijwilligerswerk voor jongeren? Nieuw in de vacaturebank Galant: klussen voor jongeren en groepen!