De tuinen hebben er nog nooit zo mooi bijgelegen

Foto VTV Oosterplas

Tijdens de corona-lockdowns was Tuinvereniging Oosterplas een veilige ontmoetingsplek en fijne afleiding voor de leden. “We hielpen elkaar de tijd van de lockdowns door” vertelt Jeanne van der Ven aan Michael Bögels.  

Als je vanuit het noorden komend op de A2 langs Den Bosch rijdt, wordt het zicht op de stad flink belemmerd door lange stukken grijze betonnen geluidsschermen. Plotseling houden die op en krijg je zicht op hockeyvelden en de indrukwekkende tribune van HC Den Bosch. Achter dat eindeloze grijs ligt een paradijsje, het terrein van Tuinvereniging Oosterplas, ingeklemd tussen die A2, de Oosterplas en de Aa.

Jeanne van der Ven is bestuurslid van de vereniging. Ze vindt het mooi dat ze een positief verhaal kan vertellen over de tijd van de lockdowns: “Iedereen zat binnen, maar wij konden hier heerlijk recreëren. We hebben allemaal onze eigen tuin, we hebben allemaal ons eigen plekje. We zitten meters uit elkaar en we konden, als we dat wilden, de hele dag hier verblijven. Het was natuurlijk ook prachtig weer, dit voorjaar. Ik moet zeggen, de tuinen hebben er nog nooit zo mooi bijgelegen.

“Toen de pandemie begon, hebben we vanuit het bestuur meteen een nieuwsbrief doen uitgaan en hebben we de regels van het RIVM uitgelegd. We hebben er ons altijd heel goed aan gehouden, natuurlijk. We hebben de kantine meteen gesloten en het winkelen beperkt. We hebben een loket gemaakt waar men tussen één en drie uur wat te eten en te drinken kon kopen en dat mee kon nemen naar de tuin. We hebben hier ook tuindiensten, leden van de vereniging onderhouden dan de gezamenlijke ruimtes zoals de paden tussen de tuinen en de parkeerplaats. Dat hadden we wel door kunnen laten gaan, maar vanwege de veiligheid van de mensen hebben we dat tijdelijk gestopt.”

“Zo hielpen we elkaar de tijd van de lockdowns door. We hebben veel oudere leden, ook mensen die alleen wonen en die zich in de tijd van de lockdowns nog eenzamer voelden. Sommigen durfden niet meer naar de winkel, de kinderen kwamen niet op bezoek, hun wereldje werd steeds kleiner. Die hebben we in de tuin opgevangen. We zijn een vereniging en dat scheelt. De mensen helpen elkaar. De tuin is dan een uitkomst. We stonden letterlijk over de heg met elkaar te kletsen.”

“Al met al was het voor ons een heel positieve ervaring en het heeft zowel de leden van de vereniging als de tuinen goed gedaan. We hebben nog nooit zoveel aanvragen voor een tuin gehad. Eigenlijk was het een gouden tijd voor ons.”

Meer weten over Tuinvereniging Oosterplas? Kijk op hun website www.atvoosterplas.nl 

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Wist je dat onze Galant vacaturebank is uitgebreid met groepsklussen en vrijwilligerswerk voor jongeren? Nieuw in de vacaturebank Galant: klussen voor jongeren en groepen!