Duketown Ladies, een koor mét elkaar en vóór elkaar

Duketown Ladies

Mensen zingen onder de douche, maar ook in een koor. Nu kent onze stad best wat amateurkoren. Maar een Barbershopkoor kom je niet veel tegen en zeker geen vrouwelijk Barbershopkoor. Duketown Ladies bestaat uit 20 dames die sinds 2009 samen a capella zingen. Marion Rens is de ‘meezingende’ voorzitter en zorgt dat alles zoveel mogelijk ‘close harmony’ verloopt. En zo te horen is zij trots op haar koor.

Marion: “Barbershop zingen is niet zo gemakkelijk. Het een speciale manier van zingen. De song begint met de hoogste stem, dan komt de lead en dat is meestal de melodielijn en dan volgen de twee laagste stemmen: de bari en de bas. In tegenstelling tot onze mannelijke collega’s zingen wij op een andere toonhoogte.”

“Bij ons koor is kunnen zingen best wel belangrijk, maar geen absolute noodzaak. Iedereen kan zingen, maar bij het barbershop zingen leggen we de lat iets hoger. Onze dirigent kijkt welke toonhoogte het best bij iemand past. We zijn geen professionals maar we willen wel iets presteren, iets moois neerzetten. Dat betekent dat onze dames thuis veel moeten oefenen. Je krijgt als koorlid een bepaald programma mee waar je de muziek in kunt afspelen om vervolgens de tekst te gaan instuderen. Dat is meteen het huiswerk voor de volgende repetitie.”

“Ons koor bestaat uit overwegend 60-plus dames, waarvan een aantal al lang bij het koor zijn. Nu zijn er drie aspirant-leden die ons wellicht straks komen versterken. Het lukt niet zo goed om jongeren aan te trekken. Waarom weet ik niet, maar ze zijn van harte welkom.” Bij deze!

Iedere maandagavond repeteert het koor in het Dieze College aan de Zuid Willemsvaart. De repetitie wordt meestal afgesloten met een afterglow. Dat is heel kenmerkend voor het barbershop zingen: een gezellig samenzijn, waarbij de leden wat met elkaar drinken en zingen. “Het sociale aspect binnen het koor vinden wij belangrijk. Het gaat om vriendschap, plezier en gezelligheid, oftewel een koor mét elkaar en vóór elkaar. Je moet vooral plezier hebben in zingen. Er zijn altijd mensen die voor je klaar staan als er wat is, dat is het mooie van ons koor.”

De Duketown Ladies hebben onlangs nog opgetreden op de Floriade in Almere en bij de Zonnebloem. Begin november gaan ze naar het Wien Music Festival, een korenfestival in Wenen. In december zijn ze te gast bij de Wintertuinenwandeling in Den Bosch.

Ze hebben een uitgebreid repertoire. Zo’n 34 onvervalste oude barbershop nummers zoals ‘Give me a barbershop song’, ‘Under the boardwalk’ en de ‘San Francisco bay blues’. Maar ook liedjes die speciaal gearrangeerd zijn in barbershop stijl zoals ‘Lean on me’ en ‘One fine day’. In december wordt dit aangevuld met kerst-songs. Hebben de dames een favoriete song? Dat is vast voor iedereen anders, maar velen vinden  ‘Lazy Day’ en ‘Prayer’ leuk, intens en mooi. Ik zou zeggen: ga binnenkort maar eens naar de Duketown Ladies luisteren. Dat word vast  ‘One fine day’!

Tekst: George van der Zande / Foto: Chris van Dijk

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Wist je dat onze Galant vacaturebank is uitgebreid met groepsklussen en vrijwilligerswerk voor jongeren? Nieuw in de vacaturebank Galant: klussen voor jongeren en groepen!