Een soort van paradijsje…

Dsc0513e
Dsc0485b

Het idee om een vlindertuin in woonzorgcentrum Mariaoord te realiseren is bij Phil Duijzer ontstaan tijdens een bezoek aan een vlinderfabriek in Enschede. Inmiddels bestaat de vlindertuin Philodila al zo’n vijf jaar. Het is voor de bewoners een paradijsje om in te vertoeven, daar zorgen die kleurige fladderende vlinders wel voor.

Phil is al 17 jaar activiteitenbegeleidster bij Mariaoord en vertelt gepassioneerd over haar vlindertuin. We beginnen bij de poppenkast, Nee, het is niet de poppenkast van Jan Klaassen en Katrijn, maar een kast waar volwassen rupsen zich verpoppen tot vlinders. Deze poppen worden besteld bij een vlindertuin in ons land.

“Als ze eenmaal vlinder zijn, dan biedt de vlindertuin hen de ruimte om heerlijk rond te fladderen. Er vliegen blauwe Morpho’s, de meerkleurige Demodocus, de passiebloemvlinder en nog veel meer. In principe zijn het allemaal tropische vlinders. Vooral op de blauwe vlinders zijn onze bewoners helemaal verliefd.” Dat is ook niet gek, want ze zijn betoverend mooi!

“Kijk: daar zijn een paar vlinders aan het paren”, zegt Phil. “Er vliegen zo’n 80 vlinders rond en er komen steeds nieuwe vlinders bij. Nu is wel zo dat een vlinder maar twee tot zes weken leeft. En waarom de ene vlinder langer leeft dan de andere is niet duidelijk aan te geven. We hopen natuurlijk wel dat ze in die korte periode heel veel eitjes leggen.”

Een vlindertuin vraagt uiteraard ook onderhoud en dat kan Phil niet alleen. Zij krijgt hulp van vrijwilliger Johan, die een paar keer per week hand en spandiensten verleent. Johan hanteert regelmatig de snoeischaar: “Immers, alles groeit als kool”.

Phil: “De planten in de tuin zijn speciaal uitgezocht voor de vlinders. Daarnaast houdt ook een bewoner de vlindertuin goed in de gaten. Als de poppen uitkomen dan komt hij mij halen. Ik heb hem benoemd tot directeur van de vlindertuin, dat vindt hij leuk”.

Dsc0490c

De vlindertuin mag zich verheugen op veel bezoekers, ook van buiten. Om 09.00 uur gaat de deur open en in het weekend om 11.00 uur. De vlindertuin is iedere dag tot 17.00 uur open. Phil zorgt er wel voor dat de vlindertuin onder de aandacht blijft. Zo heeft ze een vlinderkalender gemaakt, een fotoboek, een website en kaarten met vlinders om te versturen. Aan creativiteit ontbreekt het haar niet.

Phil  is vooral afhankelijk van sponsoren en donaties, maar dat gaat haar goed af. Met Vivent is ze nu bezig om een kas te maken die ook ‘s winters open kan blijven. De baas van Vivent is ambassadeur van de vlindertuin en dat zegt genoeg. Ook is Phil op zoek naar meer vrijwilligers voor het onderhoud van haar vlindertuin. Voor bewoners en bezoekers een dankbare oase binnen Mariaoord. Het is er goed toeven, al is het maar om even te onthaasten en naar die mooie (blauwe) vlinders te kijken.

Kijk voor meer informatie op https://vlindertuinphilodila.nl.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Wist je dat onze Galant vacaturebank is uitgebreid met groepsklussen en vrijwilligerswerk voor jongeren? Nieuw in de vacaturebank Galant: klussen voor jongeren en groepen!