Vacaturebank VrijwilligersAcademie073

Geluk zit in een klein bakje

Het is niet helemaal duidelijk hoelang ze elkaar al kennen. Volgens Linda (44) kwamen ze een jaar geleden met elkaar in contact. Maar volgens Jetty (80) is het toch zéker anderhalf jaar geleden. Wat ze alle twee wel zeker weten is dat het voelt alsof het al veel langer is. Hun bijzondere contact startte met een bakje eten via Thuisgekookt...

Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar voor het delen van vers gekookte maaltijden én sociaal contact. Linda kookt bijna iedere week voor Jetty een maaltijd. Linda: “Nou ja, mijn man Rogier kookt meestal en ik breng het langs bij Jetty. Jetty kookt niet makkelijk voor zichzelf.

Jetty: “Anderhalf jaar geleden tijdens corona bracht de kok van de woonvoorziening hier de maaltijden thuis. Dat was lekker en fijn. Toen dat stopte, kwam ik terecht bij Thuisgekookt. Zij koppelden mij aan Linda. De eerste maaltijd die ze bracht, was gratis. Ik moest volgens haar maar eerst proeven of ik het wel lekker vond.” Ze schaterlacht. Linda: “Een dag later stond Jetty al op mijn voicemail: het was heerlijk, heerlijk, heerlijk, heerlijk…!”

Daarna kwam Linda bijna iedere week, maar niet alleen om een portie eten af te geven. Er ontstond ook een bijzonder contact. Linda: “Als ik langs kom, heeft Jetty haar bordje al op tafel klaarstaan. We kletsen dan vaak wat. En dat kan echt overal over gaan. Over mijn kinderen, over vroeger, over wat ons bezighoudt. En Jetty heeft ontzettend veel humor. We lachen wat af. Ik deel niet alleen een maaltijd, maar we delen vooral ook veel verhalen en lol.”

Linda: “Op zondag bedenken mijn man en ik altijd wat we ongeveer voor komende week koken. We hebben een gezin met twee pubers, dus dat is soms best geplan. Dan kijken we ook samen wat we voor “onze dames” gaan maken. Mijn man kan goed koken en vindt het leuk. En ik vind het leuk om de maaltijd af te geven. Jetty: “Ik vind het zó knap van Linda, dat ze dit ook nog doet terwijl ze het zo druk heeft met haar gezin en werk.”

Jetty ziet om haar heen veel mensen die minder hartelijk zijn: “Voor mij is het zó vanzelfsprekend om even echt contact met elkaar te maken. En toch is merk ik dat veel mensen op zichzelf zijn. Hoe moeilijk is het nou om even elkaar te groeten? Dat is trouwens niet alleen nu zo hoor, ik heb dat altijd al gemerkt.”

Linda voelt zich ontzettend welkom bij Jetty: “Het is heel dankbaar om dit te doen maar dat ik zo’n leuke ontmoeting zou hebben, had ik van te voren niet gedacht. Ik breng ook verderop een maaltijd langs, maar dat is echt afgeven en weer weg. Dat is niet erg want ik ben blij dat ik iemand kan helpen, maar dat maakt dit extra bijzonder.” Ze knipoogt naar Jetty. Hier is duidelijk een heel bijzonder band ontstaan.

Wil je net als Linda thuiskok worden? Kijk op www.thuisgekookt.nl of bel 085-0608768.

Tekst: Marleen Wickering/Foto: Emmy de Graaf

Linda & Jetty Thuisgekookt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden