Gemeenschapsleven blijft overeind in turbulente tijden

Quarantaine

Tussen april 2020 en september 2021 onderzocht het Meldpunt Lokale Organisaties in 4 rondes de effecten van corona op lokale stichtingen en verenigingen. Het onderzoek geeft een uniek beeld over hoe het gemeenschapsleven in ’s-Hertogenbosch is geraakt door en omgegaan met de pandemie. De afgelopen 20 maanden waren turbulent: maatregelen en versoepelingen wisselden elkaar af en hadden steeds invloed op de manier waarop organisaties hun werk konden doen.

De 4e ronde van het onderzoek is uitgevoerd in september 2021, toen veel coronamaatregelen versoepeld waren. Dit heeft een duidelijk effect: de zorgen over inkomsten, vrijwilligers, klandizie en de toekomst van organisaties waren beduidend minder dan in ronde 3 (maart 2021), toen de avondklok en strenge lockdown van kracht waren. In september 2021 is 77% van de organisaties er zeker van te zullen blijven bestaan, ten opzichte van 62% in maart 2021.

Het gemeenschapsleven is flexibel en veerkrachtig, kunnen we na 4 onderzoekrondes concluderen. Een groot deel van de organisaties is in staat gebleken zich aan te passen aan de (wisselende) omstandigheden. Versoepelingen leiden tot een terugkomst van vrijwilligers, klandizie, inkomen en een toenemend vertrouwen in de toekomst van organisaties.

Hoewel het virus en de maatregelen weinig onderscheid maken tussen sectoren, doen de gevolgen dat wel. Iedere sector wordt anders, lichter of zwaarder, geraakt. Waar de sector Wijk & Buurt zich bijvoorbeeld relatief weinig zorgen leek te maken over inkomsten en zich goed kon aanpassen, was dit voor de sectoren Kunst & Cultuur en Sport een veel grotere uitdaging, met de bijbehorende zorgen. Dit onderzoek laat zien dat geen sector hetzelfde is. Het gemeenschapsleven wordt vaak gezien en behandelt als eenheid, maar dat is het niet.

Dit onderzoek laat ook zien dat organisaties, met de juiste steun, in een crisis overeind kunnen blijven en de wil om iets goeds te doen voor een ander niet snel verdwijnt.

Voor het onderzoek werkten Vrijwilligersnetwerk Galant, Erasmus Universiteit Rotterdam, S-PORT, Huis73, Mooi zo Goed zo en de stichting Lokale Goededoelengids ’s-Hertogenbosch samen in het Meldpunt Lokale Organisaties.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Wist je dat onze Galant vacaturebank is uitgebreid met groepsklussen en vrijwilligerswerk voor jongeren? Nieuw in de vacaturebank Galant: klussen voor jongeren en groepen!