Het geheim van de PowerCrew

Powerup
Sjoerd5

Het geheim van de PowerCrew

“Op een dag kreeg ik de vraag of ze een eigen sleutel mochten hebben. Ik zei niet meteen ja, maar we besloten te oefenen. Iedere vrijdagavond een open inloop, waarbij ik steeds meer op de achtergrond verdween. Soms bleef ik zelfs een paar uur weg. Het was wachten op het moment dat er iets zou gebeuren wat niet door de beugel kon.”

Sjoerd von den Hoff (28) is jongerenwerker bij PowerUp073 in Den Bosch West. Hij daagt jongeren tussen de 12 en 23 jaar uit om het beste uit zichzelf te halen. In de wijk, online en op scholen. De plek om samen te komen is het jongerencentrum. Hier wordt gechilled, gesport, muziek gemaakt, gepraat en regelmatig activiteiten georganiseerd. Door de jongerenwerkers, maar sinds kort dus ook door de jongeren zelf: de PowerCrew.

PowerCrew

“Het begon met het idee om de jeugd te betrekken bij het bedenken van een paar wat grotere activiteiten. Met als doel hun rol belangrijker te maken, meer status te geven”, vertelt Sjoerd. “Vooral dit laatste bleek een schot in de roos. Het woord ‘vrijwilligerswerk’ hebben we nooit genoemd, maar dat is in feite wel wat ze doen. Het verschil is dat ze het gevoel hebben dat ze echt ergens bij horen, de PowerCrew, dat ze eigen verantwoordelijkheid krijgen en dat er naar ze wordt geluisterd.”

Het clubje jonge vrijwilligers organiseert gedurende het jaar verschillende activiteiten zoals een dansavond of een avond rondom een thema zoals Halloween. “Ik geef ze heel bewust mijn vertrouwen en soms houd ik mijzelf een beetje van de domme. Als er bijvoorbeeld een flyer gemaakt moet worden en ik krijg hier veel vragen over dan zeg ik: ‘Kijk maar, jij kunt dat beter dan ik. Het is soms een behoorlijke uitdaging voor iemand. Maar ik moet eerlijk zeggen, vaak had ik het zelf niet beter kunnen doen.”

 

Powerup

Trots

Sjoerd is trots op de jongeren van de PowerCrew. Inmiddels heeft de oudste van het stel, na 1,5 jaar ‘oefenen’ op de vrijdagavonden, een eigen sleutel van het jongerencentrum en een BHV-cursus met succes afgerond. “Na al die tijd is er nog steeds niks gebeurt waarbij ik of het team in moest grijpen. Ze kregen de verantwoordelijkheid en hebben deze met alle crewhanden aangepakt. En, ze zetten zich in voor de jeugd hier in de wijk. Dat is toch geweldig!”

Op de vraag hoe andere organisaties jongeren het beste kunnen betrekken, kijkt Sjoerd bedenkelijk. “Het is niet makkelijk. Ik heb het gevoel dat het steeds normaler wordt om minder voor een ander te doen. Dat geldt niet alleen voor jongeren; het is de individualisering van de samenleving. Hier in de wijk speelt het mee dat veel jongeren liever ‘snel geld verdienen’ dan zich belangeloos inzetten. Maar ik zie ook hele mooie dingen gebeuren en is de samenhorigheid groot.”

Tips van Sjoerd

  1. Investeer in het contact met de jongeren. Organisaties kloppen regelmatig bij ons aan met de vraag of jongeren kunnen helpen, maar wij kunnen niet even een blik jongeren opentrekken. Wanneer je zelf een band met ze opbouwt, zullen ze ook wat teruggeven.
  2. Vermijd woorden als ‘bestuur’ en ‘jongerenraad’. Dit schrikt af en klinkt heel belastend.
  3. Put uit het netwerk van jongeren die al bij de organisatie betrokken zijn. De leden van de PowerCrew halen nieuwe jeugd binnen en de opkomst bij een activiteit is groter.
  4. Geef ze iets terug. Een klein kadootje, een uitstapje of activiteit. Wanneer mogelijk, maak dit dan exclusief voor de jeugd.
  5. Last but not least: betrek ze erbij! Geef ze een stem en bijvoorbeeld een shirt van de organisatie. Dan hebben ze het gevoel erbij te horen. Want daar zit echt het geheim: maak jongeren belangrijk en geef ze het gevoel dat ze ertoe doen.

Meer weten over de leefwereld van jongeren?

In het kader van het Gelijke Kansen festival, organiseert PowerUp073 op donderdag 30 mei van 16:00 tot 18:00 uur ‘Stem van de Straat’; een wijktour door ’s-Hertogenbosch-Zuid door de ogen van jongeren(werk). Meld je aan via registraid.com 

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Wist je dat onze Galant vacaturebank is uitgebreid met groepsklussen en vrijwilligerswerk voor jongeren? Nieuw in de vacaturebank Galant: klussen voor jongeren en groepen!