Vacaturebank VrijwilligersAcademie073

Het is mooi zo, goed zo geweest voor Jan

In december 2020 komt er een eind aan een tijdperk: onze collega Jan de Rond neemt afscheid en gaat van zijn pensioen genieten. In de afgelopen 24 jaar bracht Jan vele bijzondere samenwerkingen en projecten tot stand voor de Bossche samenleving.

Jeu de Boulesbanen, een vrachtwagen voor de Voedselbank, een compleet piratenschip voor speeltuin ’t Kwekkeltje en stadswandeling de Verscholen Stad, geleid door (ex-)daklozen. Het is maar een kleine greep uit resultaten die Jan wist te realiseren. In 1996 startte hij als projectleider van Mooi zo Goed zo, dat de energie en creativiteit van vrijwilligers koppelt aan de expertise en capaciteiten van bedrijven en instellingen. In 2003 was Jan betrokken bij de oprichting van vrijwilligerscentrale Galant.

Jan zorgde voor samenwerking tussen partijen die elkaar niet vanzelfsprekend weten te vinden. Met een indrukwekkend netwerk van honderden bedrijven, ondernemers, vrijwilligersorganisaties, scholen en overheidsinstanties vond hij altijd slimme combinaties, om het gemeenschapsleven vooruit te helpen of groepen in nood te helpen. Of er nu behoefte was aan onderbroeken, computers, personenbusjes, complete keukens of stappentellers: Jan wist het te regelen!

Hoewel bedrijven, donateurs en organisaties zelf vaak bescheiden waren over hun bijdrage aan de samenleving, zorgde Jan bij elk project voor schijnwerpers. Met persberichten, nieuwsbrieven, tweets en foto’s werden grote en kleine successen gevierd. Zelfs van de komkommertijd weet Jan een persmoment te maken: zijn grastekeningen tijdens de droge zomer van 2018 halen de lokale én landelijke media. "Maak van een probleem een kans", leerde Jan ons met deze ludieke actie. 

Indrukwekkend is ook Jans’ enorme kennis van het lokale vrijwilligerswerk, vooral in feiten en cijfers. Zo weten we dankzij hem dat de oudste liefdadigheidsorganisatie van ‘s-Hertogenbosch al sinds 1268 bestaat. En op gemopper dat “er geen vrijwilligers meer te vinden zijn”, kan hij vertellen dat dat best mee valt: er zijn sinds 2010 nog ruim 300 nieuwe organisaties opgericht in onze gemeente.

Alsof hij nog niet genoeg te doen had, stond Jan in 2018 ook aan de wieg van de stichting Goede Doelen ’s-Hertogenbosch, die de eerste lokale goede doelengids in Nederland uitbracht. Ondertussen staan ook lokale gidsen voor andere gemeenten in de steigers. 

We zijn dan ook helemaal niet bezorgd dat Jan achter de geraniums beland, maar eerder benieuwd welke nieuwe projecten al die vrije tijd gaan opleveren… Jan, dankjewel voor al jouw inzet, gedrevenheid en enthousiasme en we rekenen er op dat we nog meer van je gaan horen!

Afscheid Jan, Met Mietka

Vanwege corona voor Jan geen afscheidsreceptie, maar een online show waarin hij met zijn partner te gast was.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden