“Je hebt er allebei wat aan”

Julie Meijer VTH Farent

Julie Meijers van de Vrijwillige Thuishulp Farent ziet mensen opbloeien door maatjes-contact. Ze maakt en begeleidt matches tussen vrijwilligers en hulpvragers. “Het is zo mooi als ze daar allebei wat aan hebben” vertelt Julie. “Zo zocht een dove mevrouw een maatje. Ik koppelde haar aan een jonge vrouw, die heel verlegen is. Er ligt geen druk op haar om constant een gesprek te voeren, dus door dit contact heeft zij ook meer zelfvertrouwen gekregen. Ze gaan gezellig samen naar het winkelcentrum en eten dan een ijsje”.

Maatjes kunnen allerlei verschillende dingen doen: “Gewoon gezellig samen een kopje koffie/thee drinken, een spelletje doen, rondje (met de rolstoel) wandelen of iemand helpen bij de boodschappen zijn vragen die regelmatig voorkomen. Het gaat om alledaagse dingen. We gaan uit van wat vrijwilligers leuk vinden.” zegt Julie. “Contacten kunnen kort of lang duren, net wat past bij jouw agenda”. Ook een hobby delen of hulp bieden bij het koken, de administratie of in de tuin is fijn.

Soms wordt er meer dan één maatje gekoppeld aan een hulpvrager. Een vrouw met een straatfobie zag nauwelijks andere mensen. Julie regelde bezoekjes van een jonge statushouder, die beter Nederlands wilde leren spreken. In de tuin kreeg ze hulp van een vrouw met een licht verstandelijke beperking, die graag buiten werkt. Alle drie hadden ze wat aan dit contact.

“Een keertje meelopen met een van onze vrijwilligers kan altijd, als je meer wil weten over dit werk” zegt Julie. “En je kunt je ook samen met vrienden of familie aanmelden om iemand te helpen. Je staat er nooit alleen voor”.

Kijk voor meer informatie op https://www.farent.nl/diensten/vrijwillige-thuishulp/

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Wist je dat onze Galant vacaturebank is uitgebreid met groepsklussen en vrijwilligerswerk voor jongeren? Nieuw in de vacaturebank Galant: klussen voor jongeren en groepen!