Vacaturebank VrijwilligersAcademie073

‘Je ziet iemand groeien’

Er zijn allerlei redenen waardoor je soms kunt vastlopen in het leven. Een buddy kan je dan helpen om weer stappen te zetten. Buddy’s zijn vrijwilligers die iemand tijdelijk bijstaan, om samen een doel te bereiken. “Eigenlijk zit het tussen vriendschap en hulpverlening in” zegt Marcel, bestuurslid van stichting Buddyhulp.

Marcel vertelt samen met zijn collega-bestuurslid Marijke wat buddy’s doen: “Als buddy biedt je vertrouwen en veiligheid, door niet te oordelen. Je luistert en denkt mee over hoe iemand zijn doel kan behalen. Samen ga je vervolgens de stappen zetten die nodig zijn. Daarbij is de gelijkwaardigheid tussen de buddy en de cliënt heel belangrijk.”

Buddy’s kunnen bijvoorbeeld helpen om sociale contacten te leggen, om te gaan met angsten of een fijne dag invulling te vinden. “Als buddy kun je daarin heel veel betekenen. Je hoeft geen professional te zijn om een steuntje in de rug te bieden. Je helpt de ander met je eigen levenservaring en door soms een spiegel voor te houden. Onze buddy’s halen veel voldoening uit hun werk, omdat ze de ander zien groeien.”

Meestal hebben een cliënt en buddy maximaal een jaar contact, waarbij ze zelf afspreken wanneer en hoe ze elkaar zien. Met gemiddeld 2 uur per week help je al iemand vooruit. “Er wordt veel samen gewandeld, maar het kan allerlei vormen hebben. Een buddy kan een cliënt bijvoorbeeld ook begeleiden naar andere clubs of organisaties, als dat past bij het doel.”

Nieuwe vrijwilligers krijgen een introductietraining, zodat ze goed voorbereid beginnen. De coördinatoren van Buddyhulp maken de matches tussen buddy’s en cliënten. Daarbij letten ze op de hulpvraag, het soort ervaring van de buddy maar ook op hobby’s en leefstijl. Zo zorgen ze voor een goede klik. “Het bestuur en de coördinatoren zijn er echt voor de buddy’s” zegt Marijke. “Met thema-avonden en bijeenkomsten zorgen we dat ze hun werk goed uit kunnen voeren.”

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van stichting Buddyhulp.

Marcel En Marijke Buddyhulp

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden