De vrijwilligers van de stichting, die de Graafse Akker al 10 jaar beheren, zijn ontzettend blij dat het gelukt is het gebied veilig te stellen voor de toekomst. “Wij vinden het heel bijzonder dat zoveel mensen hun steentje hebben bijgedragen om de som van €255.000,- bij elkaar te krijgen.”
Het gebied was jarenlang eigendom van een projectontwikkelaar. In de tussentijd mocht Stichting Transfarmers de grond pachten. Zij maakten er een onmisbare buurtakker van. Een plek om het buurtgroen te behouden, mensen samen te brengen en hen te motiveren tot creëren, verbouwen en onthaasten. Toen de ontwikkelaar de grond te koop aanbood, werd niet lang getwijfeld. Er werd een partner gevonden in woningcorporatie Zayaz die op het naastgelegen perceel sociale huurwoningen realiseert. Zij hebben het aankoopbedrag voorgeschoten, zodat de stichting tijd had om de financiering te regelen.
Een crowdfunding werd gestart en meer dan 1000 mensen deden een donatie voor de aankoop van de akker. Hiermee werd een groot deel van het benodigde bedrag opgehaald. De gemeenteraad stemde op 31 mei jl. dan ook (bijna) unaniem vóór de motie van De Bossche Groenen om het restbedrag te financieren en daarmee de aankoop te steunen. Hiermee is de missie geslaagd en blijft de buurtakker bewaard voor de stad: één groot groen en sociaal openluchtbuurthuis waar iedereen welkom is.
De Graafse akker heeft geen daadwerkelijke bewoners, maar wel mensen die zich er zo thuis voelen dat ze zich inzetten voor de akker. Dat kan op allerlei manieren: meehelpen activiteiten organiseren, schilderen, kunstwerken maken, koken, schoffelen, spitten, plukken, zaaien, oogsten of gewoon een praatje maken bij een kop koffie of thee.