Vijf tips om vrijwilligers te boeien en binden

5 Tips For A Healthier Smile (1)
5 Tips For A Healthier Smile (2)

Vijf tips om vrijwilligers te boeien en binden

De vraag die veel organisaties bezig houdt: hoe hou je vrijwilligers aangenaam verrast en hoe kan je ze motiveren?

  1. Luisteren

Hou in de gaten hoe het met je vrijwilligers gaat. Toon oprechte interesse. Maar luister ook naar input over hoe dingen eventueel anders of beter kunnen of naar idee├źn die ze hebben voor de organisatie.

  1. Communiceren

Communiceer duidelijk wat er wel en niet van ze verwacht wordt. En betrek ze bij de uitdagingen en ambities van de organisatie.  Als vrijwilliger wil je net zo goed op de hoogte blijven van wat er gebeurt. Zij zijn een belangrijk onderdeel van je organisatie. En dat willen ze ook voelen.

  1. Flexibiliteit

Soms lukt het een vrijwilliger een tijdje niet volledig inzetbaar te zijn. Bijvoorbeeld door een nieuwe baan, een verhuizing of bruiloft. Stel je flexibel op door aan te bieden dat een vrijwilliger een paar maanden wat minder beschikbaar is. Zo voorkom je sneller dat je vrijwilliger helemaal stopt, hij of zijn kan met een goed gevoel minder werken en jij weet waar je aan toe bent.

  1. Waardering

Het lijkt vanzelfsprekend, maar iedereen en dus ook de vrijwilliger wordt graag gewaardeerd. Laat ze weten dat ze belangrijk zijn voor jouw organisatie. Dat ze zich gezien voelen, bedankt worden en het gevoel van trots ervaren. Een cadeautje kan, maar hoeft niet perse. Een kaartje kan voldoende zijn. Of een kopje koffie met wat lekkers. Tip: vraag aan je vrijwilligers hoe.

  1. Scholing

Maak ruimte voor ontwikkeling. Bijvoorbeeld een training of een workshop. Het resultaat: jij hebt heeft een beter functionerende vrijwilliger en de vrijwilliger zal dankbaar zijn dat deze mogelijkheid wordt geboden. De binding met je vrijwilliger wordt alleen maar sterker.

Workshop 12 april door Rob de Haas

Wil jij nog meer leren over het binden en boeien van vrijwilligers? Speciaal voor Galant verzorgt veranderdenker en -doener Rob de Haas op vrijdagmiddag 12 april een workshop. Je gaat naar huis vol inspiratie, energie en tips. Beloofd!

Meer info en aanmelden
Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Wist je dat onze Galant vacaturebank is uitgebreid met groepsklussen en vrijwilligerswerk voor jongeren? Nieuw in de vacaturebank Galant: klussen voor jongeren en groepen!