Vrijwilligers aan je binden? Hou het simpel!

Galant Facebook (1)
Klussen Samen

Hou het simpel!

Wil je nieuwe vrijwilligers aan je organisatie binden? Maak het niet te ingewikkeld om mee te doen. Een grote groep mensen wil graag bijdragen, maar kan dat niet in complexe functies.

Bekijk een gemiddelde vacaturebank voor vrijwilligerswerk en wat valt op? Veel functies vereisen minimaal een MBO werk- en denkniveau en vrijwilligers moeten over meerdere vaardigheden beschikken.

Neem bijvoorbeeld een functie als gastmens: zij ontvangen bezoekers en zorgen voor koffie en thee, maar moeten daarnaast vaak ook informatie verstrekken, de telefoon of mail beantwoorden en een locatie beheren.

Fijn natuurlijk dat er zoveel variatie in een functie zit, maar sommige mensen hebben behoefte aan een eenduidige taak. Zij kunnen prima bijdragen, zo lang je niet teveel tegelijk van ze verwacht.

 

 

Over wie hebben we het dan?

Even wat cijfers:

·        In Nederland zijn zo’n 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Dat wil zeggen dat ze moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden.

·        Zo’n 1,7 miljoen mensen hebben een lichte verstandelijke beperking. Zij hebben vaak net wat meer tijd nodig om informatie te verwerken en moeite om meerdere taken tegelijk uit te voeren.

·        Ongeveer 15.000 vluchtelingen hebben een verblijfsstatus en mogen dus ook vrijwilligerswerk doen. Zij spreken over het algemeen nog weinig tot geen Nederlands.

·        Daarnaast zijn er ruim 5 miljoen mensen met chronische gezondheidsproblemen en zo’n 3 miljoen Nederlanders met psychische aandoeningen.

Natuurlijk kunnen we niet iedereen uit deze groepen over één kam scheren: iemand met een chronische ziekte kan misschien prima een complexe vrijwilligersfunctie uitvoeren. Maar in de praktijk zien we vaak dat de huidige vacatures te hoog gegrepen zijn, bijvoorbeeld vanwege de beheersing van de taal of de combinatie van taken.

Onze uitdaging

Kan het ook simpeler? Kun je functies opknippen in losse, eenduidige taken? Kunnen meerdere mensen samen een functie uitoefenen, zodat ieder doet waar hij goed in is?

·        Het voordeel voor de organisatie is dat je niet hoeft te wachten op die ene duizendpoot, die alles tegelijk kan.

·        Je betrekt meer mensen bij je organisatie, die intern kunnen groeien en leren. Dit betaalt zich terug in loyaliteit.

·        Je organisatie wordt diverser en inclusiever: leerzaam en verrijkend!

·        Goed doen voelt goed, en dat gevoel gun je toch iedereen?

Galant denkt graag mee en kan je adviseren over jouw functies en vacatures.

Maak een afspraak
Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Wist je dat onze Galant vacaturebank is uitgebreid met groepsklussen en vrijwilligerswerk voor jongeren? Nieuw in de vacaturebank Galant: klussen voor jongeren en groepen!