Vacaturebank VrijwilligersAcademie073

Wereldwinkel-team zoekt collega

De vrijwilligers van de Wereldwinkel aan de Hinthamerstraat 105 zijn trots op hun nieuwe pui. De winkel ziet er nu van buiten en van binnen pico bello uit en dat valt op. Michael Bögels nam een kijkje.

Altijd al heeft de westerse wereld in de handel ontwikkelingslanden benadeeld. In 1968 versloeg de journalist Dirk Scherpenzeel een conferentie in New Delhi, waar ontwikkelingslanden (de zgn. “derdewereldlanden”) om een eerlijke behandeling vroegen. De conferentie haalde niets uit. Dirk Scherpenzeel besloot er iets aan te doen en hij deed een oproep om met ‘Derdewereldwinkels’ te beginnen. Hij wilde de wereldhandel veranderen door de afzet van producten uit ontwikkelingslanden te vergroten en hij wilde voorlichting geven. Het initiatief sloeg aan.

De Wereldwinkel in Den Bosch verkoopt producten van zilversmeden, houtsnijders en keramisten uit de hele wereld. In de winkel vind je bijvoorbeeld zilveren sieraden uit Nepal, glaskralen uit India en houtsnijwerk uit Bali. De makers van de producten krijgen een rechtvaardige prijs en kunnen zo een menswaardig bestaan opbouwen.

Jezelf als winkel goed presenteren, dat is een vereiste voor goede verkoopresultaten. De nieuwe pui zal er zeker toe bijdragen. In deze Wereldwinkel wordt het bestuur en het volledige winkelmanagement door vrijwilligers uitgevoerd. René is winkelcoördinator. Hij is een van de ongeveer vijftien vrijwilligers van de Wereldwinkel Den Bosch. De voornaamste taak van de vrijwilligers is de verkoop van de artikelen in de winkel, maar een belangrijk deel van het verkopen is de voorlichting over de artikelen. En bij het management hoort ook het omgaan met de sociale media en het beheren van de webshop.

René vertelt: “We zouden graag zien dat een nieuwe vrijwilliger ons team komt versterken. De voornaamste taak ligt in de verkoop. De winkel willen we graag netjes zien, opgeruimd en schoon. Klanten stellen vragen over de artikelen, je wordt als verkoper verondersteld de kennis te hebben om die vragen te beantwoorden.” Hij vertelt graag over het team, de vrijwilligers die er nu werken. “We hebben trouwe vrijwilligers, ze zijn gemotiveerd. Ze willen iets voor de samenleving doen en voor de mensen die in gebieden wonen waar de levensomstandigheden niet echt optimaal zijn. Maar het onderling contact vinden ze ook belangrijk, werken in een team.”

“We zoeken ook een vrijwilliger die weet heeft van sociale media. Onze website met webshop en Facebook hebben aandacht nodig en we denken dat Pinterest interessant kan zijn om onze winkel onder de aandacht te brengen.”

Elk wereldwinkelcadeau vertelt een eigen verhaal. Een heel mooi verhaal is het verhaal van de troostvogel, gemaakt door leden van de Masaistam. Hij heet Birdie Tam Tam.
Drs. P. heeft een lied geschreven over de troostvogel. De Masai hebben hem tot werkelijkheid gemaakt:

De vogel is in al die tijd
Nog nooit beschreven of geschilderd
Is hij beeldschoon of erg verwilderd?
Daarover heerst onzekerheid.

Wat je zeker weet, staat in het refrein:

En als hij voor je heeft gezongen
Dan vliegt hij weg met jouw verdriet.

Interesse in vrijwilligerswerk voor de Wereldwinkel? Kijk op de website. 
Of bekijk de vacature in de Galant vacaturebank

Wereldwinkel

Vrijwilligster Riky in de Wereldwinkel, voor het prikbord met foto's van de vrijwilligers (foto Michael Bögels)

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden