Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

Rechter Hamer

Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. Volgens de wet moeten de bestuurlijke structuur, besluitvorming en het toezicht op orde zijn. Het is belangrijk hierop voorbereid te zijn.

Wat is de WBTR?

De WBTR is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Er zijn regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid. De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden. Helaas blijken zaken als ‘een greep uit de kas’ en ‘vriendjespolitiek’ vaker voor te komen dan velen denken. De wet gaat dat tegen door procedures en verantwoordelijkheden met elkaar te bespreken en vast te leggen.

Voor wie is de WBTR relevant?

  • Alle bestuursleden van verenigingen en stichtingen.
  • Vrijwilligers en betaalde bestuurders.
  • Grote en kleine verenigingen/stichtingen.
  • Nationaal, regionaal en lokaal.
  • Van belangen- en beroepsorganisaties tot gezelligheids- en lotgenotenverenigingen.
  • Sport, welzijn, cultuur, goede doelen, etc.

Hoe voldoe je aan de eisen van de WBTR?

Veel organisaties vragen zich af welke gevolgen de WBTR heeft voor het bestuur en wat in de statuten aangepast moet worden. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van hoe het bestuur en het toezicht op het bestuur binnen een organisatie is vormgegeven en wat in de statuten staat.

De statuten hoeven niet voor 1 juli te worden aangepast: stichtingen en verenigingen hebben daarvoor nog 5 jaar de tijd. Maar ga er wel zo snel mogelijk mee aan de slag, want niet voldoen aan de WBTR kan persoonlijke gevolgen hebben voor bestuursleden.

Bestuurders die willen nagaan wat de gevolgen zijn van de WBTR voor hun vereniging of stichting kunnen de checklist doorlopen die NOV heeft gemaakt.

Meer uitleg en stappenplan

Je kunt meer uitleg krijgen over wat de WBTR precies inhoudt:

NOV webinar over de WBTR

Mini-webinar (10 minuten) van wbtr.nl

Er is een WBTR-stappenplan ontwikkeld voor en door verenigingen en stichtingen, waarin de wettelijke verplichtingen zijn vertaald in leesbare en begrijpelijke teksten. Er zijn uitlegvideo’s en teksten bij alle stappen. Ook bevat het stappenplan kant-en-klare invulformulieren, voorbeelden van juridische documenten en juridische ondersteuning bij vragen.

Deelname aan het stappenplan is niet gratis. Wel worden voor kleine stichtingen en verenigingen lagere prijzen gehanteerd. Als jouw organisatie is aangesloten bij één van de partners van het samenwerkingsverband wbtr.nl zijn er ook kortingscodes beschikbaar.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Wist je dat onze Galant vacaturebank is uitgebreid met groepsklussen en vrijwilligerswerk voor jongeren? Nieuw in de vacaturebank Galant: klussen voor jongeren en groepen!