Vacaturebank VrijwilligersAcademie073

Zorgen, maar ook veerkracht

De coronacrisis heeft impact op bijna alle stichtingen en verenigingen in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Onderzoek toont aan dat er zorgen leven, maar ook dat organisaties en vrijwilligers veerkrachtig en creatief zijn.

 

Zo verwacht 65% van de organisaties na de coronacrisis zeker nog te bestaan. De meerderheid, 67% van de organisaties, kan de normale werkzaamheden nog uitvoeren of heeft het werk aan kunnen passen aan de omstandigheden. Hoewel met name oudere vrijwilligers soms tijdelijk niet kunnen werken, denkt 59% van de organisaties dat alle vrijwilligers actief zullen blijven en er zelfs meer vrijwilligers bij komen.

De coronacrisis zorgt ook voor problemen: zo verwacht 60% van de stichtingen en verenigingen een afname van de inkomsten. Inkomsten zoals verkoop/verhuur, activiteiten, collectes en sponsoring zijn bij veel organisaties gedaald of weggevallen. Ruim 50% denkt dat het aantal bezoekers of leden zal afnemen. Minder bezoekers/leden betekent vaak minder inkomsten, maar ook minder sociale contacten en activiteiten.

Deze resultaten blijken uit een onderzoek naar de effecten van corona op het lokale gemeenschapsleven onder 1.060 organisaties. De vragenlijst is ingevuld door 323 stichtingen en verenigingen (30,5%). Bekijk hier de infographic en alle resultaten uit het onderzoek.

Naast het onderzoek is in april een meldpunt ingesteld, waar organisaties terecht kunnen met hun vragen en problemen. Uit de reacties die de afgelopen weken binnen kwamen bij het meldpunt, blijkt vooral dat organisaties en vrijwilligers erg graag weer aan de slag willen. Nu daar door de versoepelde maatregelen weer ruimte voor is, is er vooral behoefte aan informatie hoe het werk weer veilig hervat kan worden. De samenwerkende partijen in het meldpunt voorzien organisaties van advies, richtlijnen en tips.

Voor het meldpunt en onderzoek werken Galant Vrijwilligersnetwerk, de Erasmus Universiteit,
S-PORT, platform CultuurBosch, Mooi zo Goed Zo en de stichting Goede Doelen ’s-Hertogenbosch samen. In het najaar van 2020 en begin 2021 worden de effecten van de coronacrisis bij stichtingen en verenigingen opnieuw onderzocht.
Het meldpunt voor organisaties is op werkdagen te bereiken via meldpunt@galant.nl of telefoonnummer 073-6156250.

 

Mail Meldpunt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden