Vacaturebank VrijwilligersAcademie073

Hoe richten we onze organisatie in?

Welke organisatievorm zorgt ervoor dat jullie je doelen en ambities waar kunnen maken? Zodat de doelgroep centraal staat en vrijwilligers en bestuur optimaal hun werk kunnen doen?

Stichting of vereniging

Wat is de meest geschikte rechtsvorm voor een nieuwe organisatie? 
Stichtingen worden vooral voor sociale en maatschappelijke doelen opgericht. Een vereniging heeft leden met bijvoorbeeld dezelfde hobby of interesses.

Meer weten over o.a. de oprichting, kosten, belasting en aansprakelijkheid van een stichting of vereniging? Klik op onderstaande links voor uitgebreide informatie:
Wat is een stichting?
Wat is een vereniging?

Organisatie inrichten

In de ideale organisatie zitten de juiste mensen op de juiste functies, zijn taken en verantwoordelijkheden helder en wordt er effectief en met plezier gewerkt. In vrijwel iedere organisatie komt er een punt waarbij zaken niet meer werken, zoals ze in het verleden wel hebben gedaan. De wereld verandert continu en je vrijwilligers, leden of doelgroep kunnen andere behoeften krijgen.

De adviseurs van Galant en de SESAM Academie denken graag met je mee, over de meest optimale inrichting van je organisatie. Voor startende initiatieven en voor stichtingen en verenigingen die al jaren bestaan. Onze dienstverlening is gratis voor non-profit organisaties in de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Heb je een vraag, behoefte aan informatie of een (oriënterend) gesprek met Galant of een SESAM adviseur? Neem dan contact op met Galant via 073 615 62 50 of stuur een e-mail.

Contact met Galant

Passend besturen

De taken en verantwoordelijkheden van een bestuur kunnen per organisatie verschillen. In ieder geval vormen de voorzitter, de secretaris en de penningmeester het dagelijks bestuur van de vereniging of stichting.
Het is voor veel organisaties lastig om geschikte mensen te vinden, die zich willen inzetten voor bestuursfuncties. Veel mensen zien op tegen de tijdsinvestering en verantwoordelijkheden die het besturen met zich meebrengt.

Hoe kun je het besturen flexibiliseren, waardoor het minder tijd kost en aantrekkelijker wordt?
• Nieuwe vormen van vrijwillige energie aanboren.
• Slim gebruik maken van de in de organisatie aanwezige kennis en expertise.
• Eigenaarschap over taken of uitdagingen leggen bij mensen, die er een belang bij hebben en die het leuk vinden om iets toe te voegen.

In het rapport Passend Besturen lees je meer over twee werkwijzen, die tegelijk en afzonderlijk kunnen worden ingezet. Soms ligt de focus op Delen & Verbinden, dan juist weer op Lean & Mean.

Basketbal (2)

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden