Vacaturebank VrijwilligersAcademie073

Moeten we vrijwilligers een vergoeding geven?

Organisaties mogen vrijwilligers vergoedingen geven voor hun inzet en/of gemaakte onkosten.
Het totaal van deze vergoedingen mag per vrijwilliger nooit meer zijn dan €5,- per uur, met een maximum van €180,- per maand en €1800,- per jaar.

• Als een vrijwilliger bij meerdere organisaties actief is en vergoedingen ontvangt, gelden ook deze maximum bedragen.
• Jongeren tot 22 jaar mogen niet meer dan €2,75 per uur ontvangen, met een maximum van €180,- per maand en €1800,- per jaar.
• Als een vrijwilliger meer aan vergoedingen ontvangt dan €1800,- per jaar, dan moeten zowel de vrijwilliger als de organisatie hierover loon- en inkomstenbelasting betalen.

Niet verplicht
Stichtingen en verenigingen zijn niet verplicht om vrijwilligers een vergoeding te geven. Wel vinden veel vrijwilligersorganisaties het principieel wel zo netjes, als vrijwilligers zelf geen kosten voor het vrijwilligerswerk hoeven te maken. Denk bijvoorbeeld aan

• Reiskosten t.b.v. het vrijwilligerswerk.
• Telefoonkosten t.b.v. het vrijwilligerswerk.
• Kosten voor (verplichte) training of scholing van vrijwilligers.
• Aankopen voor het vrijwilligerswerk die de vrijwilliger voorschiet, zoals boodschappen of materiaal voor activiteiten.

Afspraken over het ontvangen van vergoedingen kun je vastleggen in de vrijwilligersovereenkomst.

Waardering

Vrijwilligers doen hun werk vanuit een intrinsieke motivatie, niet voor de vergoedingen. Er zijn veel manieren om hun inzet te waarderen. Je beloont vrijwilligers het best door aan te sluiten op hun persoonlijke behoeften. Vraag ernaar!

Vinden je vrijwilligers vooral het sociaal contact belangrijk? Dan doe je ze een plezier met een teamuitje of etentje. Willen ze hun kennis en vaardigheden vergroten, dan zullen ze workshops en trainingen waarschijnlijk erg op prijs stellen. Bijvoorbeeld via een VIP-account bij de VrijwilligersAcademie073.

Waardering voor vrijwillige inzet tonen doe je ook door zaken voor je vrijwilligers goed te regelen, zodat zij meer voldoening uit hun werk halen. Goed geïnformeerd en betrokken worden, persoonlijke aandacht en groeimogelijkheden zijn daar onderdeel van. Deze zaken leg je vast in het vrijwilligersbeleid.

Voetbalteam

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden