Herkennen van en omgaan met angst- en dwangstoornissen

14 maart 2023 's-Hertogenbosch
Annie Spratt 4Bwcmbexs5c Unsplash

Wanneer wordt de gezonde emotie angst een probleem?

Iedereen is wel eens angstig of voelt zich gedwongen iets te doen wat je eigenlijk niet wilt. Maar als je last hebt van een angst- of dwangstoornis (ook wel OCD genoemd) heb je dit veel vaker of veel ernstiger, zodanig dat je leven er ernstig onder lijdt. En dat niet alleen voor jezelf, maar ook je hele omgeving kan er mee te maken krijgen. Deze aandoeningen komen veel voor, wel 5% van de Nederlanders krijgt er minimaal ééns in z'n leven mee te maken. Dat kan kort zijn maar ook harnekkig en langdurig.


In deze workshop vertellen twee ervaringsdeskundigen van de Angst- Dwang- en Fobie Stichting (ADF) hoe het is om te leven met een (ernstige) vorm van angst of dwang.

Ze geven theoretische achtergrond en praktische tips over hoe er mee om te gaan. Hoe herken je OCD en hoe ga je er zelf of als naaste mee om? Angst en dwang liggen nog erg in de taboesfeer en worden lang niet altijd herkend, serieus genomen, of behandeld. Maar als vrijwilliger kun je al een groot verschil maken.



Voor wie

Voor iedereen die werkzaam is in het sociale domein of onderwijs. Verder interessant voor eenieder die met mensen werkt.

Deze workshop is heel geschikt voor iedereen die graag wil:

- weten waarom sommige mensen overmatig angstig zijn of (schijnbaar) onverklaarbaar gedrag vertonen.
- uitvinden of er bij iemand met ontwijkende antwoorden of vreemde handelingen misschien angst of dwang meespeelt.
- ontdekken waarom je goedbedoelde hulp of adviezen averechts lijken te werken.
- leren wat je wel en niet zou moeten zeggen tegen iemand met een angst- of dwangstoornis.
- adviseren waar je goede hulp kunt krijgen.

 

Over de workshopgever

Fotoafdworkshogevers

Twan van der Steen en Geert Jan Dussel hebben hun sporen verdiend in het onderwijs maar zijn beiden wegens hun angst- en dwangproblemen uitgevallen. Sindsdien zetten zij hun motivatie en vaardigheden in om het begrip over angst- en dwangstoornissen te vergroten. Daartoe hebben ze samen de Voorlichtingsgroep bij de  ADF Stichting opgericht. Ze verzorgen samen met een hoop andere vrijwilligers gastlessen, gastcolleges en informatiebijeenkomsten. Ze staan garant voor een degelijk inhoudelijk verhaal waarin een vleugje humor zeker niet zal ontbreken. 

Gegevens

Datum: 14 maart 2023
Tijd: 19:30 - 21:30 uur
Kosten: € 5,00

Locatie

Farent hoofdkantoor
Rogier van der Weydenstraat 2
5213 CA 's-Hertogenbosch

Organisator

Twan van der Steen
Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Af en toe helpen, wanneer het in jouw agenda past? Via onze flex-ploeg Blik Vrijwilligers kun je iets goeds te doen voor een lokale organisatie die even extra handjes nodig heeft. Bij voorbeeld bij onderhoudsklussen of grote activiteiten. Je krijgt een appje van Galant als een organisatie hulp nodig heeft en bepaalt zelf of je zin en tijd hebt om mee te werken. Je helpt steeds één dagdeel of één dag met afgebakende tijden. Dat kan ook op zaterdag of zondag zijn, of een avond. Meld je aan