Luisteren met echte aandacht

10 oktober 2023 's-Hertogenbosch
Pexels Bastian Riccardi 6244697

Je hoort me wel, maar luister je ook?

Een luisterend oor verzacht pijn, geeft inzichten en kan zelfs levens redden!

In het holst van de nacht, in de vroege ochtend of op een feestdag: de Luisterlijn is bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Ruim 1500 vrijwilligers verlenen dag en nacht een luisterend oor (via mail, chat en telefoon). Ze worden door de Luisterlijn getraind en begeleid. Een van deze trainingen bieden we graag aan voor andere vrijwilligers. 

Inhoud

In deze workshop leer je wat écht luisteren inhoudt. Je krijgt handvatten aangereikt om daadwerkelijk naar de ander te luisteren en zo wederzijds begrip en respect te creëren.

Luisteren lijkt zo gemakkelijk, maar dat is het niet altijd. Echt luisteren vraagt echte aandacht en vaardigheden die je ook kan trainen, zowel theoretisch als praktisch. 

Eerst ga je ervaren wat er in je gebeurt op het moment dat een ander je iets vertelt, en hoe dat jouw luisteren beïnvloedt. Daarna duiken we in het theoretisch model van de Luisterthermometer. Daarmee kunnen we onderscheiden hoe we op elk moment aan het luisteren zijn, wat ons luisteren misschien in de weg staat, en hoe we de onvermijdelijke valkuilen het hoofd kunnen bieden. 

Zo maken we de vertaalslag naar de praktijk en gaan we oefenen om onze luistervaardigheden verder te ontwikkelen. 

Voor wie

Iedereen die geïnteresseerd is in goede communicatie. Vrijwilligers die werken als maatje, als coach of  gastmens nodigen we van harte uit om deel te nemen. 

Praktische info

Wij zorgen voor pen en papier. De workshop is rolstoeltoegankelijk. Heb je ondersteuning nodig om de workshop voor jou toegankelijk te maken, dan horen we dat graag via info@galant.nl.

 

Over de workshopgever

Logo Luisterlijn (1)

Inge Bogers is trainer en begeleider van het Bossche vrijwilligersteam van De Luisterlijn, een landelijke organisatie die dag en nacht een luisterend oor biedt via telefoon (088-0767000) of chat. 

De Luisterlijn Den Bosch is aangesloten bij de Vrijwilligersacademie en deelt met plezier haar ervaring en kennis met andere vrijwilligers. 

 

Gegevens

Datum: 10 oktober 2023
Tijd: 14:00 - 16:00 uur
Kosten: € 5,00

Locatie

Farent hoofdkantoor
Rogier van der Weydenstraat 2
5213 CA 's-Hertogenbosch

Organisator

De Luisterlijn
Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Ruim veertigduizend inwoners van ’s-Hertogenbosch doen vrijwilligerswerk: dat levert heel wat mooie verhalen op. Om die te verzamelen, zwerven er vijftig Goeie Vriendenboekjes van Galant rond in de gemeente. De Goeie Vriendenboekjes worden door vrijwilligers aan elkaar doorgegeven en zullen opduiken bij stichtingen, verenigingen en ontmoetingsplekken. Lees meer Galant Goeie Vriendenboek