Volgens het Trimbos Instituut heeft ruim één op de vier mensen last van psychische problemen. Onder jongeren tot vijfentwintig jaar is hierin zelfs een stijging te zien.
De kans dat je in contact komt met iemand die lijdt aan psychische problemen, is groot. Denk aan iemand met een depressie, een psychose of een angststoornis. Wat weet je daarover? Er heerst nog een groot stigma op psychische problematiek. Wat doe je als je merkt dat iemand zich anders gedraagt? Hoe ga je het gesprek dan aan? En wat zeg je dan?
Inhoud
Deze training vergroot je kennis over psychische aandoeningen en helpt je dit onderwerp bespreekbaar te maken. Naast psycho-educatie leer je vaardigheden, die je beter in staat stellen het gesprek aan te gaan met de ander die (al dan niet) lijdt aan psychische problematiek.
Door deze combinatie van kennis en vaardigheden, leer je de ander ondersteuning te bieden in de weg naar hulp. Je draagt bij aan het doorbreken van taboes en de-stigmatisering van psychische klachten.
Deze training bestaat uit twee dagdelen.
Deel één van de training staat in het teken van kennis over psychische ziektebeelden en passende hulp: wat is normaal?
Deel twee staat in het teken van het aanleren van gespreksvaardigheden, zodat je in staat bent het gesprek aan te gaan, waarin de eerder vergaarde kennis wordt toegepast.
Ter ondersteuning van de training ontvang je een werkboek. In dit werkboek vind je naast algemene informatie over de (weg naar) geestelijke gezondheidszorg, behandelmethoden en de prevalentie in Nederland, ook een praktische beschrijving van ziektebeelden en symptomen.
Stap voor stap worden vaardigheden beschreven en toegelicht. Tevens vind je er do’s en dont's in crisissituaties. Het werkboek staat vol met voorbeelden ter verduidelijking van de theorie. Er is ruimte voor aantekeningen en een extra blad waarin hulpbronnen in de regio staan.
De deelnemer krijgt het werkboek mee naar huis.
Voor wie
Deze training is voor iedereen, maar in het bijzonder aan te bevelen voor vrijwilligers in het sociaal domein en de zorg.
Deze training bestaat uit twee dagdelen die je allebei dient te volgen. Je schrijft je één keer in voor beide dagdelen, die plaatsvinden bij Farent (Rogier van der Weijdenstraat 2).
Wij zorgen voor pen en papier. De workshop is rolstoeltoegankelijk. Heb je ondersteuning nodig om de workshop voor jou toegankelijk te maken, dan horen we dat graag via info@galant.nl.
Ypse gelooft dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom biedt Ypse collectieve preventie-activiteiten voor alle leeftijden. Zorg voor kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen (KOPP/KOV) en depressiepreventie zijn belangrijke aandachtsgebieden bij Ypse. Groepstrainingen op het gebied van sociale vaardigheid, gedrag en lotgenotencontact zijn vaste onderdelen in het aanbod. Ypse werkt hierin samen met het Regionaal Trainingscentrum den Bosch.
Normaal, zeg jij het maar! Deel 1
€ 5,00
3 plaatsen beschikbaar
Schrijf je in voor deze workshopDatum: | 05 oktober 2023 |
Tijd: | 09:00 - 12:00 uur |
Kosten: | € 5,00 |