Normaal, zeg jij het maar! Deel 2

12 oktober 2023 's-Hertogenbosch
Ypse2

Psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken

Opgelet! Dit is deel 2 van een tweedaagse training. Aanmelden doe je via deel 1 in ons workshopoverzicht! Bij aanmelding verwachten we dat je aan beide dagdelen deelneemt. 

 

Volgens het Trimbos Instituut heeft ruim één op de vier mensen last van psychische problemen. Onder jongeren tot vijfentwintig jaar is hierin zelfs een stijging te zien.   

De kans dat je in contact komt met iemand die lijdt aan psychische problemen, is groot. Denk aan iemand met een depressie, een psychose of een angststoornis. Wat weet je daarover? Er heerst nog een groot stigma op psychische problematiek. Wat doe je als je merkt dat iemand zich anders gedraagt? Hoe ga je het gesprek dan aan? En wat zeg je dan?

Deze training vergroot je kennis over psychische aandoeningen en helpt je dit onderwerp bespreekbaar te maken. Naast psycho-educatie leer je vaardigheden, die je beter in staat stellen het gesprek aan te gaan met de ander die (al dan niet) lijdt aan psychische problematiek.
Door deze combinatie van kennis en vaardigheden, leer je de ander ondersteunen bieden in de weg naar hulp. Je draagt bij aan het doorbreken van taboes en de-stigmatisering van psychische klachten.

Inhoud

Deel één van de training staat in het teken van kennisvergaring over psychische ziektebeelden en passende hulp: wat is normaal?

Deel twee staat in het teken van het aanleren van gespreksvaardigheden, zodat je in staat bent het gesprek aan te gaan waarin de eerder vergaarde kennis wordt toegepast.

Ter ondersteuning van de training ontvang je een werkboek. In dit werkboek vind je naast algemene informatie over de (weg naar) geestelijke gezondheidszorg, behandelmethoden en de prevalentie in Nederland, ook een praktische beschrijving van ziektebeelden en symptomen.

Stap voor stap worden vaardigheden beschreven en toegelicht. Tevens vind je er do’s en dont's in crisissituaties. Het werkboek staat vol met voorbeelden ter verduidelijking van de theorie. Er is ruimte voor aantekeningen en een extra blad waarin hulpbronnen in de regio staan.
De deelnemer krijgt het werkboek mee naar huis.

Voor wie

Deze training is voor iedereen, maar in het bijzonder aan te raden voor vrijwilligers in het sociaal werk en de zorg. 

Praktische info

Deze training bestaat uit twee dagdelen die je allebei dient te volgen. Je schrijft je één keer in voor beide dagdelen die plaatsvinden bij Farent (Rogier van der Weijdenstraat 2). Inschrijven kan via deel 1 van deze workshop, in ons workshopoverzicht.  

  • Deel 1: dinsdag 05/10- 9u00-12u30
  • Deel 2: dinsdag 12/10 - 9u00-13u00

Wij zorgen voor pen en papier. De workshop is rolstoeltoegankelijk. Heb je ondersteuning nodig om de workshop voor jou toegankelijk te maken, dan horen we dat graag via info@galant.nl.

Over de workshopgever

Ypse5

Ypse gelooft dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom biedt Ypse collectieve preventie-activiteiten voor alle leeftijden. Zorg voor kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen (KOPP/KOV) en depressiepreventie zijn belangrijke aandachtsgebieden bij Ypse. Groepstrainingen op het gebied van sociale vaardigheid, gedrag en lotgenotencontact zijn vaste onderdelen in het aanbod. Ypse werkt hierin samen met het Regionaal Trainingscentrum Den Bosch

Gegevens

Datum: 12 oktober 2023
Tijd: 09:00 - 13:00 uur
Kosten: € 5,00

Locatie

Farent hoofdkantoor
Rogier van der Weydenstraat 2
5213 CA 's-Hertogenbosch

Organisator

Ypse
Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Ruim veertigduizend inwoners van ’s-Hertogenbosch doen vrijwilligerswerk: dat levert heel wat mooie verhalen op. Om die te verzamelen, zwerven er vijftig Goeie Vriendenboekjes van Galant rond in de gemeente. De Goeie Vriendenboekjes worden door vrijwilligers aan elkaar doorgegeven en zullen opduiken bij stichtingen, verenigingen en ontmoetingsplekken. Lees meer Galant Goeie Vriendenboek