Vrijwilligersvergoeding

Vrienden 3 (1)

Soms maak je als vrijwilliger kosten, bij voorbeeld om naar je vrijwilligerswerk te reizen of inkopen die je voorschiet. Vaak vergoeden organisaties deze onkosten, maar zij zijn er niet toe verplicht. Maak dus duidelijke afspraken over waar je wel of geen vergoeding voor krijgt. 

Naast een vergoeding voor onkosten, kan een organisatie ook een vrijwilligersvergoeding bieden. Dit is een klein bedrag, als waardering voor jouw inzet. Organisaties zijn niet verplicht om een vrijwilligersvergoeding te geven. Ze kunnen jouw inzet ook waarderen met een jaarlijks uitje, een kerstpakket of scholing.

Voor alle vergoedingen die je als vrijwilliger krijgt, geldt dat je niet meer mag ontvangen dan

  • €5,50 per uur (als je 21 jaar en ouder bent)
  • €210,- per maand
  • €2100,- per jaar

Ook bedragen van cadeaubonnen die je krijgt als waardering voor je werk, tellen mee in deze maximale vergoedingen.

Let op: werk je als vrijwilliger voor meerdere organisaties? Dan mag het totaal van de vergoedingen ook niet meer zijn dan €210,- per maand en €2100,- per jaar. Over deze vergoedingen hoef je geen belasting te betalen.

Als je een uitkering hebt, moet je bij de uitkeringsinstantie vragen hoeveel vergoeding je mag ontvangen zonder gekort te worden op je uitkering.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Wist je dat onze Galant vacaturebank is uitgebreid met groepsklussen en vrijwilligerswerk voor jongeren? Nieuw in de vacaturebank Galant: klussen voor jongeren en groepen!