Vrijwilligerswerk & uitkering

Opruimen Natuur

Je mag met een uitkering vrijwilligerswerk doen, maar er zijn een aantal spelregels.

Uitkering van het UWV

Je moet het UWV om toestemming vragen, voor je begint met vrijwilligerswerk. Dit doe je via je contactpersoon.

Het UWV beoordeelt of je het vrijwilligerswerk van jouw keuze mag gaan doen:

  • Het UWV checkt of het een organisatie zonder winstoogmerk is, die het algemeen belang dient.
  • Is de vrijwilligersfunctie in het afgelopen jaar een betaalde functie geweest of was er een vacature voor een betaalde medewerker? In dat geval is er sprake van arbeidsverdringing.
  • De vergoeding die je eventueel krijgt (inclusief reiskosten), mag niet hoger zijn dan €5,- per uur, €190,- per maand en €1900,- per jaar. Deze bedragen worden niet gekort op je uitkering en zijn belastingvrij.
  • Je moet je sollicitatieverplichtingen nakomen, ook als je hiervoor je vrijwilligerswerk moet aanpassen of stoppen. Als je door je vrijwilligerswerk niet voldoet aan de sollicitatieplicht, kun je gekort worden op je uitkering.

Bijstandsuitkering 

Je bent verplicht via je werkconsulent te melden dat je vrijwilligerswerk gaat doen, als je een bijstandsuitkering krijgt.

  • Het vrijwilligerswerk dat je wil gaan doen, mag geen betaalde functie zijn geweest (arbeidsverdringing).
  • Het vrijwilligerswerk mag je kansen op betaald werk niet in de weg staan. Je moet je dus houden aan de sollicitatieplicht en/of betaald werk accepteren dat je door de gemeente aangeboden wordt. Ook als je hiervoor het vrijwilligerswerk moet aanpassen of stoppen. Als je door je vrijwilligerswerk niet voldoet aan deze verplichtingen, kun je gekort worden op je uitkering.
  • De vrijwilligersvergoeding die je eventueel krijgt (inclusief reiskosten), mag niet hoger zijn dan €5,- per uur, €190,- per maand en €1900,- per jaar. Deze bedragen worden niet gekort op je uitkering en zijn belastingvrij.
  • Ben je jonger dan 27 jaar? Dan wordt de vrijwilligersvergoeding soms wel gekort op je uitkering. Bespreek met je werkconsulent welke regels in jouw situatie gelden.
Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Af en toe helpen, wanneer het in jouw agenda past? Via onze flex-ploeg Blik Vrijwilligers kun je iets goeds te doen voor een lokale organisatie die even extra handjes nodig heeft. Bij voorbeeld bij onderhoudsklussen of grote activiteiten. Je krijgt een appje van Galant als een organisatie hulp nodig heeft en bepaalt zelf of je zin en tijd hebt om mee te werken. Je helpt steeds één dagdeel of één dag met afgebakende tijden. Dat kan ook op zaterdag of zondag zijn, of een avond. Meld je aan