Nieuws over vrijwilligerswerk

“Het is hier altijd heel druk”

Een rijk gevulde tafel met de feestdagen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Michael Bögels ging op bezoek bij de Voedselbank, die geheel gerund wordt door vrijwilligers.

In de wachtruimte is het druk, deze dinsdagmiddag. De klanten van de Voedselbank zitten rond de tafels te wachten tot ze aan de beurt zijn om met een winkelwagen langs de diepvries, de koelboxen en de kratten met houdbare producten te rijden. Vrijwilligers staan klaar om vlees, melk, yoghurt, aardappels, groente en brood aan te geven.

Henny van der Heijden staat achter de balie bij de ingang van de wachtruimte. Hij controleert de pasjes van de klanten en deelt de volgnummers uit. “Wil je iets lekkers?” vraagt hij aan elk kind dat binnenkomt en biedt een bakje met snoep aan. De zuigflesjes met kleine snoepjes zijn populair vandaag, de lolly’s blijven liggen. Een klant moet lang zoeken naar zijn pasje, het zit verstopt tussen een handvol opgevouwen briefjes in zijn broekzak. Met het volgnummer in de hand wachten de klanten geduldig tot hun nummer wordt afgeroepen.

Henny is coördinator uitgifte. Samen met de andere vrijwilligers die deze dinsdag dienst hebben, zorgt hij ervoor dat alles ordelijk verloopt. “We zetten elke dinsdag- en vrijdagochtend de spullen klaar en vanaf half twee wordt het voedsel uitgereikt. Het is altijd druk, soms staan er vóór half twee al mensen buiten te wachten, soms wachten ze zelfs zittend in een tuinstoel, heel gezellig!”

De vrijwilligers van de Voedselbank werken hard, heel hard. Er is veel te sjouwen en de klanten moeten vakkundig en snel geholpen worden. De ruimte is beperkt en de vrijwilligers willen de mensen niet te lang laten wachten. Henny: “Ik werk hier nu zes jaar. Ik doe ook nog vrijwilligerswerk op Mariaoord, in de dagbesteding. Hier werk ik dus op dinsdag en vrijdag van tien tot vier en ik ben nog per week een uurtje of vijf thuis bezig met administratie.” Voor hij vrijwilliger bij de Voedselbank werd, werkte Henny van der Heijden bij een garagebedrijf. “Toen ik hier begon met vrijwilligerswerk was het echt wennen. Ik heb hier een speciale cursus management gevolgd om te leren hoe met de klanten om te gaan. Het is echt wel iets anders dan werken in een autobedrijf.”

“Wij zijn voor ons werk helemaal afhankelijk van donateurs, bedrijven en particulieren die geld en goederen geven,” zegt Henny. Dat is goed te zien aan de bedrijvigheid in het gebouw. Terwijl aan de voorkant aan de Jagersheuvelstraat de winkelwagentjes van de klanten worden gevuld, staat er een grote vrachtwagen met het logo van de Voedselbank aan de zijkant. Er worden pallets uitgeladen en het magazijn in gereden, naar de rekken met houdbare spullen, naar de koelruimte of de diepvries. Maar er komt ook een mevrouw binnen met een tas vol glazen potjes, gevuld met lekkers en voorzien van gehaakte mutsjes op de deksels. “Dat gebeurt veel vaker” vertelt Henny. “Mensen komen van alles afgeven en alles is welkom natuurlijk. Wij kunnen er niets tegenover stellen, maar de gulle gevers krijgen wel een bedankkaart.”

Op de website van de Voedselbank staat het zo: “In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. Wij helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten.” Met de hulp van een legertje zeer gemotiveerde vrijwilligers en met uitgiftepunten in Den Bosch, Drunen, Vlijmen en Vught gebeurt dat hier in de streek op een manier die indruk maakt.

Meer weten? Kijk op de website van de Voedselbank.