Nieuws over vrijwilligerswerk

Bouwers, sjouwers, denkers en doeners

Samen de oude dorpsmolen herbouwen: een flink project waar ze in Vinkel niet van terug schrikken. Vele vrijwilligers leveren met hun tijd en talent een bijdrage. Michael Bögels ging op bezoek en hoort hoe ze dit samen voor elkaar krijgen.

Jan van der Lee is bestuurslid van de Stichting De Vinkelse Molen. Vinkel had tot 1964 een eigen molen, maar die werd gesloopt en in onderdelen vervoerd naar Michigan in de Verenigde Staten, waar hij nu nog steeds staat te pronken. Ook toen al betreurden veel Vinkelnaren de sloop. Tot 2010 bleef het bij gemopper. Toen besloten een paar dorpsbewoners woorden in daden om te zetten, de molen De Zwaan moest terug!

Wat er toen gebeurde kan waarschijnlijk alleen in een dorp als Vinkel, een hechte gemeenschap waar mensen in staat zijn om samen een plan tot een succes te maken. De Stichting De Vinkelse Molen werd opgericht en een van de plannen om aan geld te komen werd gerealiseerd: er werd een Kringloopwinkel geopend en eind 2014 ging de eerste schop in de grond. Afgesproken werd dat het werk in fases uitgevoerd zou worden.

Hoe ver zijn ze nu, april 2019, in Vinkel? De oorspronkelijke molen, De Zwaan, was een beltmolen, De nieuwe De Zwaan zal wat hoger komen te staan, want onder de belt is een grote, half ingegraven ruimte die voor van alles gebruikt kan worden en niet voor niets MFR heet: multifunctionele ruimte. De achtkant, de romp van de molen, staat nog naast de molenheuvel. De bouwers hebben het houtskelet in elkaar gezet en zijn bezig met het bekleden. Als ze daarmee klaar zijn, zal de achtkant op de molenheuvel op zijn plaats worden gehesen en gaan de laatste fases in: het plaatsen van de assen, tandwielen en wieken. Dat werk wordt overgelaten aan twee bouwbedrijven, gespecialiseerd in het bouwen van molens.

Op 6 april kwam een flink aantal vrijwilligers van de stichting bij elkaar voor een bijeenkomst in de MFR. Deze grote ruimte onder de molenberg werd ingericht door een Vinkelse binnenhuisarchitecte, met spullen geleverd door de kringloopwinkel. Ellie en Ineke waren er, beiden werken net als een aantal andere vrijwilligers een paar uur per week als gastvrouw in de molen. Ellie corrigeerde Ineke wel: “Jij werkt wel meer dan een paar uurtjes, je werkt ook thuis aan de roosters en je regelt van alles.” Geen valse bescheidenheid, want wat vindt Ineke van het werk bij de stichting? “Hartstikke mooi! Het is heel leuk werk om het mensen naar de zin te maken.”

  Foto Michael Bögels

Rien heeft zich bemoeid met de staalconstructie. Je ziet er niet veel van, maar bovenop de ruimte waar nu de vrijwilligers hun feestje vieren, ligt nu al de belt en straks komt daar nog de achtkant bovenop met de wieken en alle bewegende delen. Verantwoordelijk werk dus, net als dat van Erik, de penningmeester die er bij was toen de eerste plannen gesmeed werden. Hij heeft nooit wakker gelegen van de geldzorgen: “Het kwam altijd weer goed.” Metselaar Jan is maar wat trots op alle perfect uitgevoerde metselwerk, speciaal op de muren, gemetseld in kruisverband. En daar is ook nog Wilma, een van de dames van de kringloopwinkel. “Alle dames werken een vast aantal uren per maand in de kringloopwinkel. We hebben genoeg vrijwilligers om een goed rooster te draaien.”

En wat als De Zwaan er weer staat? Bestuurslid Jan van der Lee: “We hebben doelen geformuleerd. We willen zorgen voor ontmoeting, recreatie, educatie en voor zorg. Met zorg bedoelen we dat we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt hier aan werk willen helpen.”

Het duurt nog even, maar dan zal molen De Zwaan weer in volle glorie in Vinkel staan. Kunnen ze mooi jaloers worden in Michigan… Meer weten? Kijk op www.vinkelsemolen.nl.