Vacaturebank VrijwilligersAcademie073

Jan Bormbuurttuin Bietje bij Bietje

‘Het is zinvol werk waar ik gelukkig van word.’

Jan Borm is vrijwilliger van het eerste uur bij Bietje bij Bietje. Deze buurttuin bestaat zes jaar en ligt aan de Baden Powellaan. Een prachtplek om even rond te lopen, te genieten van alles wat er bloeit, te mijmeren of om er in mee te werken.

Ieder werkt naar eigen voorkeur en op eigen tijd. De groep bestaat uit zo’n twaalf vrijwilligers. De een vindt het leuk om met groenten bezig te zijn, zaadjes te planten en groenten te oogsten. Een ander heeft een passie voor de twee bloemenheuvels. Maar ook de kruidenheuvel is een aantrekkelijke plek voor zowel tuinier als bijen. De fruitheuvel zorgt voor fruit en heerlijke bramen en bessen. Dat alles vraagt in de zomerse maanden veel water. Dankzij een elektrische pomp is water geven nu een stukje minder zwaar geworden. De tuin is vrij toegankelijk en kent het motto: Ieder die iets bijdraagt oogst er iets. De buurttuin kent een mooie ‘kruisbestuiving’: de buurtschool geeft in de tuin een lesprogramma. Kinderen leren spelenderwijs dat de spruitjes en andere groenten niet in het schap van de COOP groeien. Soms zingt een buurtkoortje er het hoogste lied.

Jan is trots op de buurttuin, hij is graag met de hagen en op de kruidenheuvel bezig. Hij vindt het leuk mensen bij de tuin te betrekken en hen rond te leiden En hij vindt de rustmomenten waarop er samen ‘geschaft’ wordt prachtig. Met de thermoskan erbij komen mooie verhalen op tafel. Vol voldoening zegt hij: ‘Van tuinieren word je ZEN. Ik kom er helemaal tot rust.”

Geneeskunde was het vakgebied van Jan. Na dertig jaar lesgeven aan de Hogeschool voor Verpleegkunde nam hij drie jaar geleden afscheid bij Fontys. Daarna brak de tijd van het genieten aan. Niets hoeven en alleen die dingen doen die hij leuk en zinnig vindt. Jan heeft een voorliefde voor de natuur. Een fietstocht naar Wenen, veel wandelen en erop uit gaan met camper. Maar ook dichtbij huis weet hij de natuur te vinden. Wekelijks ‘doet’ hij een rondje park en prikt daarbij zwerfvuil. Al met al heeft Jan een gevulde agenda. Want het Vicki Brownhuis kan ook op zijn hulp als gastheer rekenen.

Tja, en dan is er nog de tuin thuis!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden