Vacaturebank VrijwilligersAcademie073

YvetteBuurtbemiddeling073

‘Buurtbemiddeling is uitdagend vrijwilligerswerk'

Yvette is niet alleen juriste bij Defensie maar ook mediator bij conflicten. Daarnaast is ze moeder van drie jonge kinderen. Best een druk bestaan. Toch maakt ze tijd vrij om als vrijwilliger bij Stichting Buurtbemiddeling073 in gesprek te gaan met mensen bij wie bijvoorbeeld geluidsoverlast een probleem is. Dat doet ze nu ruim een jaar.

“Het is een boeiend en leerzaam proces voor me. Onze inzet begint meestal nadat de woningbouwvereniging een overlastklacht heeft ontvangen. De woningbouwvereniging verwijst de mensen naar ons. We nemen contact op met de desbetreffende persoon - die we buur A noemen- en we proberen tegelijkertijd ook de informatie van de andere buur - die we buur B noemen -  te achterhalen. We praten eerst afzonderlijk met buur A en buur B. Dan vragen we ook of ze met elkaar aan tafel willen voor een gesprek. Zo ja, dan gaan we met hen praten over wat er precies speelt.

We gaan altijd met z'n tweeën en spreken van te voren min of meer een rolverdeling af. Twee horen meer als een en op deze manier kunnen we elkaar ook aanvullen. Bovendien speelt het veiligheidsaspect een rol. Je weet maar nooit, een gesprek kan door emotie escaleren. Het bemiddelingsgesprek wordt altijd gevoerd op een onafhankelijke locatie. Onze inzet is om ze weer nader tot elkaar te brengen en hen in staat te stellen om het probleem zelf op te lossen: zij moeten met de oplossing komen. We zijn procesbewakers en zij zijn inhoudelijk verantwoordelijk. Ik vind het een uitdaging om dergelijke gesprekken aan te gaan en de juiste vragen te stellen om mensen verder te helpen ontdekken waar het nu eigenlijk om gaat en wat belangrijk voor ze is. Als een kwestie wordt uitgesproken, zie je opluchting bij mensen. Gelukkig wordt in 70% van de gevallen een probleem opgelost. Na zes weken bellen we altijd met betrokkenen om te vragen hoe ze de gesprekken hebben ervaren. Ik vind het heel mooi en bijzonder vrijwilligerswerk.”

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden